Witam.
W jaki sposób widzi wąż? Czy odbiera ciepło, czy światło dzienne, czy też ruch?
Wersja do druku
Witam.
W jaki sposób widzi wąż? Czy odbiera ciepło, czy światło dzienne, czy też ruch?
wiec tak...wiekszosc wezy widzi plamy (obiekty) jasne i ciemne, nie ma kolorow.
Podczerwien odbiera przy pomocy jamek termoczulych (te ktore je maja), ruch odbiera wzrokiem, cieplem oraz drganiami podloza(niska czestotliwosc), oprocz tego , a wlasciwie przede wszystkim to ma narzad Jakobsona w podniebieniu, czyli taka odmiana wechu, po to zasuwa jezykiem.
oprócz tego trzeba zaznaczyć, że grzechotniki widzą na podczerwień, tj ciepło odbierają też wzrokiem.
Czyli to ciepło widzą? A wiadomo może w jaki sposób wąż odbiera sygnały z jamek termoczułych? Widzi czy czuje? Ktoś to zbadał?
tak, to jest odbierane w ten sposob,ze sa to bardzo czule zakonczenia nerwowe i waz odbiera przy ich pomocy w sposob cos pomiedzy naszym wzrokiem,sluchem a czuciem...czyli kierunek, rozmiar, ruch obiektu, odleglosc, trudno okreslic to bo tego nie mamy:), ale w jego mozgu powstaje obraz obiektu na podstawie w/w cech.
Ja tam nie mam jakiejś zaawansowanej wiedzy, ale mnie termoreceptory kojarzą się z czymś w rodzaju okularów na podczerwień, albo jakiegoś radaru. Tak sobie to można tłumaczyć.
niebardzo,bo to sa zakonczenia nerwow czuciowych, to jest tego typu receptor, wiec ni jak to ma sie do widzenia.
jeśli chodiz o teremoreceptory to czucie, ale czucie kierunkowe - odczuwa z której storny dochodzi do niego ciepło.
co do wizenia grzechotników - widza czerwone plamy o kształtach takich, jak ich ofiary (-:
niedługo kumpel kończy robić napisy do filmu Discovery Snakes 2003 tam jest wszystko ladnie pokazane i wytlumaczone tylko niektore slowa sa zaawansowane i trzeba znalezc dobry odpowiednik.