jak w temacie
Wersja do druku
jak w temacie
Ten temat jest dla jaj?
Zresztą... poniosło mnie jak to przeczytałem. Ale jak można nie wiedzieć? Żmija to właśnie wąż...
eeeeeeee... kosz? :) tak jak napisał poprzednik to żmija jest wężem
Chyba nie o to chodzilo w pytaniu
Zmije to generalnie wszelkie jadowite weze, a nie tylko przedstawiciele Viperidae. Przynajmniej tak pare dni temu sie dowiedzialem i mocno mnie to zdziwilo.
Nie, żmije to przedstawiciele Viperinae(do Viperidae należą także Azemiopinae i Crotalinae). Temat nieszczególnie sensowny...
Nasz polska żmija ma uzębienie typu solenoglypha a węże właściwe mają aglypha.
No oczywiście jest jadowita... co do źrenicy nie wiem czy się różnią czy nie.
przewaznie tak,chociaz to nie jest zasada,sa weze niejadowite majace pionowa zrenice.
przeważnie jadusy polują w nocy z stąd pionowa źrenica. pozatym większość, a moze nawet wszystkie Viperidae mają mocnow wyodrębnioną głowę, są w większości niewielkiej długości (największa bodajże żmija miała jakoś 2,5 m. to już dużo, ale to był wyątek). mają też bardzo krępą bydowę ciała.
a tak z moich obserwacji na zdjęciach :P, to zauważyłem, ze jadusy mają oczy, które przedstawiają złaść :), a właściwe i dusiciele nie :). moze to głupie spostrzeżenie, ale zwróćcie na to uwagę jak oglądacie sdjęcia :)
Jej, ale mi się oberwało. Sprostowanie: mimo wszystko wiedziałem że żmije to węże, ale chciałem się dowiedzieć jakie są różnice między np. zbożówką, a żmiją zygzakowatą (oprócz jadu)