...tak duże terarium o wym 160cm dł 160 cm wys i 80cm szer??
Wersja do druku
...tak duże terarium o wym 160cm dł 160 cm wys i 80cm szer??
Kabel grzewczy i promienniki IR.
kabel nic nie da, za duza powierzchnia dna i całego terra (wys), tylko promienniki podczerwieni, są najlepsze
To ja mam pytanie:
Czy ma sens kładzenie kabla do terra o wymiarach: 230/120/170 (dłg./szer./wys.)?
ma, ale nie jednego kabla, ale kilka, albo keden bardzo długi. ale promienniki są lepsze.
Ale wiecie kabel mozna stosować jako ogrzewanie nocne, szczególnie zimą bo latem to nie ma sensu.
Nie masz racji. Kabel powiniem współpracować z promienikiem. To IMHO najwydajniejsze ogrzewanie. Mam wprawdzie trochę mniejsze terra, ale wydaje mi się że w tym od kolegi pytającego, też się sprawdzi.
Jak juz ktoś napisał: w dzień promiennikami dogrzejesz, ale w nocy warto kablem się wspomóc. Ja używam w dzień i promienika i kabla, w nocy tylko kabel i jest OK.
Jeśli kabel dobierzemy odpowiedniej mocy to zda egzamian doskonale - w połaczeniu z odpowiedniej mocy promiennikami terrarium bedzie dobrze dogrzane.
W swoim terra o wym 180x120x90 - wzywam 100w kable pod gresowymi plytkami oraz 2 prominnikow 1 ceramiczny 150 drugi power sun zoomed 100w i wszystko jest w najlepszym porzadku. Dogrzewane dno wspaniale wplywal na trawienie u węzy. Przyspiesza metabolizm.