Z osfojeniem mam zbozówke 3 miesiące onama 4 miesiące i prubowałem na wszystkie sposoby ale ona najwyrazniej sie mnie boj :(
Wersja do druku
Z osfojeniem mam zbozówke 3 miesiące onama 4 miesiące i prubowałem na wszystkie sposoby ale ona najwyrazniej sie mnie boj :(
Napisz szerzej na czym polega problem... atakuje cie? ucieka od ciebie? ?? napisz w czym rzecz a na penwo pomozemy :)
ucieka odemnie alle jeszcze nigdy nieugryzł
To jest normalne ja mam juz kilka zbozowek i zadna chetnie nie wchodzi na reke! Nie sprawisz na penwo u tak mlodego a nawet zadkoscia jest iz dorosly waz sam bedzie wchodzi na ciebie! Jesli sie nie zuca to juz jest oswojnoy, co innego gdyby cie atakowal.
spróbój jeszcze wyjąć mu z terra wszystko i włorzyć koszulkę w której chodziłes/łaś cały dzień i jeżeli wejdzie zapewne bedzie kojarzył twój zapch z bezpieczeństwem a co za tym idzie nie bedzie prze dtobą uciekał
4 miesiace to za malo na osfojenie zbozowki. Poczekaj jeszcze z miesiac dwa, a narazie daj jej spokoj. Tak bedzie dl niego najlepiej.
WIELKIE dzieki mam mnadzieje że za 4 miechy to sie zmieni pozdrawiam :D
To maluch, i on z natury jest bojażliwy, nigdy nie wejdzie sam komuś na ręce. jeżeli wąż nie panikuje, możesz na chwilę go wyciągać, i chwilę potrzymać, asekurując, nie dopuszczając do miotania się i pozwalając na w miarę swobodne poruszanie się po dłoniach. Raczej jednak nie dłużej niż kilka-kilkanaście minut. Wkładanie do terrarium koszulek nic nie daje, podaruj sobie. Nie należy mu robić przemeblowania i utrudniać chowanie się- efekt będzie odwrotny od zamierzonego, kryjówki są niezbędne! Gdy podrośnie będzie śmielsza i ulegnie względem ciebie pewnej habituacji- przestanie reagować strachem na ciebie, a nawet będzie zainteresowana czynnościami przy terrarium.
Jedyne co mozesz zrobic to przyzwyczaic do pewnego stopnia ze waz nie bedzie sie bal brania na rece ale nigdy go nie oswoisz.
myj rece w neutralnym srodku, chodzi o zapach