mam dosc duze terra jutro jade po szyby tylko powiedzcie czym przykleic prowadnice do osb ? To musi byc coś co nie zaszkodzi kamkom :) i coś mocnego bo szyby będą miały po 90 cm wysokosci...
Wersja do druku
mam dosc duze terra jutro jade po szyby tylko powiedzcie czym przykleic prowadnice do osb ? To musi byc coś co nie zaszkodzi kamkom :) i coś mocnego bo szyby będą miały po 90 cm wysokosci...
Jezeli szyby maja wysokosc 90 cm to polecałbym raczej zawiasy niz prowadnice.....
W starszych postach jest wiele informacji na ten temat poszukaj........
Najlepiej jeśli to jest OSB o grubości 18 mm lub więcej wyżłobić rowki i w nie wkleić prowadnice na kleju do drewna np. TYTAN vicol lub podobny. Jeśli terra jest już skręcone to można jedynie przykleić prowadnice jakimś mocnym klejem. Sugerowałbym tu zrezygnowanie z kleju do drewna na rzecz czegoś mocniejszego (tylko nie z gatunku tych co mają czaszkę na tubce :> np. kleje polimerowe) bo zwierzaki i tak nie będą miały z nim praktycznie żadnej styczności a do wklejenia prowadnic użyjesz znikomej ilości.
jaki konkretnie klej nie jest toksyczny i mocny ? niestety terra jest juz poskręcane obawiam sie tylko o zdrowie i bezpieczeństwo pupili
adamek zastosuj zawiasy do szyb a nie prowadnice bo nie znajdziesz dobrego i mocnego kleju aby złączył trwale nasączone OSB z plastikiem
Ja przykleiłem prowadnice na kleju montażowym - taki w tubie co się go wyciska pistoletem (coś ala Patex Super FIX ;) ) i trzyma ładnie - dodatkowo użyłem paru gwózdków, które dobiłem dobijakiem i po sprawie.
Ja zamontowałem prowadnice wklejając je pomiędzy dwie listewki przyklejone do osb (utworzyły one rowek szerokości prowadnicy). Użyłem do tego kleju do drewna. Trzyma mocno.
Już kiedyś o tym było, żeby nie umieszczać linka kopiuję to, co wcześniej napisałem:
Też mam prowadnice przyklejone do OSB, szyba 4mm 100x63 (to już chyba sporo) i jest ok. Prowadnice plastykowe (Castorama itp.). Nie pamiętam, czym dokładnie przyklejałem, mógł to być jeden z następujących specyfików: silikon, akryl lub Patex Super Fix. Każdy z nich do zastosowania jako klej do prowadnic bez problemu trzyma się OSB, problem może być raczej z przyczepnością do samych prowadnic. Tu trzeba to po prostu sprawdzić: na prowadnicę wycisnąć trochę każdego z tych specyfików, odczekać co najmniej z dzień i sprawdzić, który najlepiej się trzyma. Jeśli dobrze pamiętam, to do "moich" prowadnic silikon trzymał się bardzo mizernie, zatem mam je przyklejone akrylem lub Patexem.
Pozdrawiam
Sylikon zalatwi tu sprawe, choc zgodze sie poprzednikami ze lepiej dac zawiasy, takie terrarium bedzie troche trudne w obsudze, pozdro.
Poleccie 2razy grubytm papierem sciernym po prowadnicach a bea sie trzymaly (to samo jesli maja byc na osb)