Re: Mamba czarna i inne...
nietrzebabyło tego wątku kontunułowac zakładając nowy temat zresztą mi się juz te tematy nudzą (podejrzewam że nietylko mnie) zapominając w poprzednim temacie podać konkretnych przykładów że się zdarzały w przeszłości i az do teraz zapewne się zdarzają: od jadu weza Dyspholidus typus zmarł w 1953r poważany herpetolog Karl P. Schmidt był kuratorem Muzeum Przyrodniczego w Chicago, oraz od mniej znanego gatunku Thelotornis kirtlandii był przyczyną śmierci również wybitnego niemieckiego herpetologa prof. dr. Roberta Martensa w 1975r (zajmował się systematyką płazów i gadów i był na tamte czasy jednym z najlepszych w tym zakresie) warto dodać że były to węże ''warunkowo'' jadowite. Jednak to nieznaczy że hodowla gadów jadowitych powinna być zakazana bez wyjątków bo najłatwiej jest uogólniać i powiedzieć-wszystko co jadowite ma być zakazane i koniec. Nazar rozpoczynając temat przynajmniej uwarunkuj swój stosunek, poprzyj konkretnymi agrumentami. Powiem tylko tyle bo już siły o tej porze pisac niemam że nie każdy wąż zwie się mamba....
Pozdrawiam
Serpent
Ps. proponuję wszystkim tak gorąco chcącym dyskutować o tak kontrowersyjnych tematach aby osoby te bywały na róznych spotkaniach terrarystycznych (niemówie oczywiście o wszystkich bo sporo ludzi bywa, ale kieruje to do tych którzy nie bywają) zresztą niema jak to rozmowa na żywo.
....mimo to pojawiaja sie kolejni :) Ale to moim skromnym zdaniem powinno byc kontrolowane jakas ustawa prawna, jakimis wymogami wzgledem pomieszczen, hodowcy etc. scinajac mam nadzieje temu podobne tematy.
Pozdrawiam
Etam!! To przeciez jest forma zielona zbozowki :) :) :)
apropo zielone formy "zbozowki" podobaja mi sie bardziej :)
Najlepiej i chyba najbardziej kompromisowo, byłoby gdyby hodowla gat. jadowitych była zabroniona dla osób nieupoważnionych. Osoby upoważnione mam namyśli takie, które przeszły by odpowiednie szkolenie, dostały świstek zezwalający na tzrymanie jadusek i raz na jakiś czas odprowadzały by jad do centrum, które tworzyłoby surowice (na cel farmaceutyczny i dla hodowców) w Polsce.
opcja jak najbardziej prawidłowa chociaż w części, ale trudna i to bardzo do wykonania w 100% pozostają pytania kto by prowadził takie szkolenia, kto by stworzył takie centrum (na polskie warunki to jest nierealne-dużo kosztuje sprzet min. specjalne ''wirówki'' cały jej proces wytwarzania jest dość skomplikowany, co do pobierania jadu to raczej musiały by to byś tzw. serpentaria a nie poszczególni hodowcy do produkcji surowic niekiedy trzeba ''wydoic'' kilkanaście a nawet kilkadziesiąt węży danego gatunku, koncepcja jest jak najbardziej ok ale na ten czas niemozliwa do wykonania....
Pozdrawiam
Serpent