czy ktos daje swojemu pupilowi dodatkowo jakiesz witaminy czy odzywki. Jak tak to jakie ?
Wersja do druku
czy ktos daje swojemu pupilowi dodatkowo jakiesz witaminy czy odzywki. Jak tak to jakie ?
Tak ja daje. Doustnie podaje mu 2 razy w miesiącu witaminy w płynie. W aptekach są różne mogą być to kompleksy większości witamin, bądż konkretnie grupa witamin np "B". Czasem jak nie ma w płynie to kupuje w zwykłych tabletkach, krusze i dodaje do pokarmu (kawałek wołowiny czy ryby obtaczam w witaminowym proszku). Powiem Ci, że tak naprawdę nie jest to konieczne, jeżeli zapewniasz swemu pupilowi urozmaiconego pokarmu
urozmaicony? co przez to rozumiesz?
bo jedynym urozmaiceniem w przypadku mojego boa jest kolor sierści myszy.
w przypadku mojego pytona tez (-; chociaż nie - raz daje mu myszy, a raz myszoskoczki (-; i ma urozmaicenie! :D
ja raz dalem szczura to tez chyba urozmaicenie
Dla wiekszych wezy.... świnki morskie, szczury, myszy (ale to juz raczej za male... :P) i inne gryzonie. Dla niektorych wezy wlasciwych mozna podawac rownierz jajka przepiórcze.
Ja wczoraj mojemu molurusowi dalem pierwsza swinke morska.... bo wczesniej "jechał" na samych szczurach :) (tez jakies urozmaicenie...).
mój dostaje: szury, myszy i myszoskoczki (to też jest urozmaicenie) :D
Nie bez znaczenia jest też to czym "pokarm" był karmiony wcześniej im miał bardziej urozmaiconą diete tym lepiej
Ja daje boaskowi reptimineral C. Wsypuje troche do sloika, wrzucam mysz lub szczurka, zakrecam sloik, troche wstrzasnac... i gotowe - panierowana myszka.
Moj boasek to samczyk, z tego co wiem jest najwiekszy z miotu, mysle ze to witaminki tez mialy w tym swoj udzial. W wieku 12 mies. mial ok. 130cm. Tak na moje oko, to szybko rosnie. Witaminki kosztowaly ok 18zl, i przez 1,5 roku zuzylem ok 1/3 opakowania, moim zdaniem warto:-) Pozdro.
A+D3 wstrzykuję raz w miesiącu w szczura podczas karmienia a do wody pitnej dodaję B complex