Witam!
Kolezanka mi przyniosla malenkiego ponczosznika....znalazla w domu...powiedzcie oddac mu wolnosc?...czy wstrzymac sie do wiosny?....chodzi mi o to czy da sobie rade maluch teraz...
Pozdrawiam!....i czekam na podpowiedzi...co robic?:)
Wersja do druku
Witam!
Kolezanka mi przyniosla malenkiego ponczosznika....znalazla w domu...powiedzcie oddac mu wolnosc?...czy wstrzymac sie do wiosny?....chodzi mi o to czy da sobie rade maluch teraz...
Pozdrawiam!....i czekam na podpowiedzi...co robic?:)
Chodzi oczywiscie o zaskronca...przepraszam za pomylke w tekscie....
Wstrzymać się. Już trochę za chłodno na niego.
jeżeli wąż nie jest zabiedzony możesz go teraz spokjnie wypuścić temperatury nie są niskie o dziwo u mnie w opolskim było dzisiaj 15 stopni wiec temp. w żadnym wypadku nie jest za niska.
Pozdrawiam
Serpent
Czy jest to jednak temperatura wystarczająca aby maluch znalazł zimowe schronienie. Mam wątpliwości, zwłaszcza, że temperatury w różnych częściach Polski są różne, a nawet 15 stopni przy braku słońca nie jest zbyt dobrą temperaturą na szukanie legowiska zimowego.
Może zastosować metodę zaproponowaną dla jaszczurki zwinki:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...604&t=7604&v=f
Przy obecnej temperaturze dałby sobie radę ale chcę zauwarzyc ze od piatku idzie ochlodzenie w całej polsce, w sobotę temp ma spaść w nocy do ok -3*,-5*a przy gruncie nawet -10 wiec mysle ze o wypuszczaniu raczej nie ma mowy!!!!!
Hmm.....czyli co z nim robic???.....bo opinie widze, ze podzielone....nie wyglada zle....dammu juro cos do jedzenia....ale to jest maluszek....nie wiem ile moze miec...ale to malenstwo dlatego mysle......czy nie padnie...
ja bym go wypuścił
bo jesteś głupi! Jak możesz to ja bym się skontaktował z jakimś strażnikiem przyrody albo z leśniczym on by się nim zajął albo jakoś dał ci pozwolenie na ptrzetrzymanie go do lata i unikniesz problemów:/ niewiem czy to dobry pomysł.
nie rozumiem, czemu piszesz, że jetem głupi. jest jeszcze taka pora roku, że zaskroniec sobie poradzi, a trzymanie go przez zimę w domu możę być lekko kłopotliwe