czy jest bezpieczne zastosowanie kabla grzewczego w przypadku machoniówki???
Wersja do druku
czy jest bezpieczne zastosowanie kabla grzewczego w przypadku machoniówki???
sorki że się wtroncam ale jak przymocować kabel do podłoża bo kupiłem sobie ale nie przykleję go przecież taśmą klejącą
więc tak. kabel grzewczy nie przeszkadza, ale radziłbym ci go owinąć sreberkiem (niewiem jak sie to nazywa chyba tak, chodzi o takie coś co sie do pieczenia używa) i PRZYMOCOWUJESZ GO DO PODŁOŻA TAŚMĄ IZOLACYJNĄ. to są odp. dla toxyna i garet.
a ja pod basenikiem zamowilem u szklarza 3mm szybke o dł i szer 30cm i pod tą szybką umieściłem kabel grzewczy :-)
Wilgotność jest w sam raz bo z baseniku ładnie woda paruje a co do tempreratury to też jest w sam raz
ja mam piasek+torf+susbtrat kokosowy wymieszane razem na dno ok 1 cm podloza na to kabel ulozony i zasypane jeszcze 5 cm podloza i niema problemu tyle tlyko ze ja mam BOA, a ztego co widzialem u kolegi to zbozowka sie zakopuje w podlozu wiec tak jak ktos pisal wczesniej folia aluminiowa chyba nieprzejdzie bo jak sie kabel uszkodzi albo cos to ona prad przewodzi lepiej dac cos cienkiego np. styropian kable o mocy 25w nienagrzewaja sie mocno wiec styropian sie nieroztopi a dobrze cieplo utrzymuje. Kumpel tak ma i niema problemu a dokladnie to tak: 2 cm podloza kabel na to 1 cm podloza styropian taki 1 cm grubosci i restza podloza i temperatura jest idealna, a waz spi zakopany w podlozu pod miska z woda :D
To moja propozycja
Pozdrawiam
apropo N3mezis mowi o mnie :-D czyli 2cm podloza kabel na to 1 cm podloza i jest git
dzięki wszystkim za info dzisiaj kupiłem sobie wreszcie termostat i moge zamontować kabel
ja właśnie skończyłem robić ten kabel i zrobiłem tak na dno dałem folię aluminiową potem kabel przyklejony taśmą i jeszcze raz folia potem na to idzie już normalnie reszta piasek i takie tam