czym zwalczyc
pomozcie
Wersja do druku
czym zwalczyc
pomozcie
Najlepiej ręką ;)) Skubać, skubać aż się je wytępi a na koniec wymiana podłoża w terrarium na nowe i świeże.
Ja wyciągnołem węża z terra na 3 dni i podniosłem(w terrarium bez wężą!)temp do jakichś 50'C(promiennikiem).
Boasa w oddzielnym pomieszczeniu posmarowałem olejem(kuchennym).
Po 3 dniach wsadziłem z powrotem do terra i od tej chwili nic już po nim nie łazi
Witam
Metody jakie próbuje promować Bacon i Zdzisiu są trochę sztubackie, lecz jeśli mu się tak udało...
Znam o wiele lepszy sposób, który musiałem kiedyś przećwiczyć z racji doleglowości mojego pupila tj: środek o nazwie IVERMECTIN 1%, można go kupić w większości przychodni weterynaryjnych /lecz uważaj żeby nie próbowali Tobie wcisnąć dużego opakowania - 20 ml w zupełności wystarczy/
Stosujesz w następujący sposób 0,5 ml należy rozpuścić w litrze wody(najlepiej letniej) po czym namoczyć roztworem watę i dokładnie nasmarować węża , również między łuskami, zwracająć uwagę aby krople roztworu nie wpadły mu do oczu. Z terrarium usunąć podłoże, jak i wszystkie zbędne przedmioty, następnie całe dokładnie spryskać roztworem(najlepiej za pomocą rozpylacza do kwiatów). W ten sam sposób należy postąpić z gałęzią/korzeniem, wcześniej należy go wyszorować a najlepiej wyparzyć. Lek stosować 3-krotnie w odstępach tygodniowych tj. spryskujemy węża jak również terrarium. Na ten czas najlepiej przenieść węża do jakiegoś innego terrarium. Niedopuszczalne jest przetrzymywanie naszego podopiecznego w tym samym terra z uwagi na fakti iż w/w środek jest silnie trujący. Podczas stowania preparatu nie należy jeść oraz palić, natomiast po podaniu należy umyć ręce.
Szczególnie musisz zwrócić uwagę na zachowanie proporcji /0,5 ml to wydaje się mało ale w zupełności wystarczy/ jak również na zachowanie warunków ostrożności. Powodzenia
Taaaa...Ivermektin też stosowałem,możesz go kupić u wet. za 20zł(1ml).Jednak w przypadku mojego węża to był niepotrzebny wydatek,poskytkowała dopiero medycyna naturalna:-)
4 Bacon;nie wiem jakim cudem udało Ci się wyskubać wszystkie roztocza,skoro większość z nich siedzi pod łuskami tak ,że ich nie widać
Pozdrow
Widzisz a jednak się udało. Wąż był malutki i naciągało się skórę tak, że roztocza były widoczne.
Niech Ci będzie,w sumie nie liczy się sposób tylko efekt końcowy,u mojego by się nie dało tego tak zrobić
Najlepsza metoda jest po prostu utopic roztocza ja powiekszylem zbiornik wodny i bylo po sprawie. Tylko nie wiem czy wszystkie weze siedza tak jak moj tygodniami w wodzie:-) ale poskutkowalo po tygodniu wyczyscilem tera i juz prawie 3 lata jak po roztoczach nie ma sladu