czesc,
Jak dlugo mloda agama brodata moze nie jesc bez uczerbka na zdrowiu?
Wersja do druku
czesc,
Jak dlugo mloda agama brodata moze nie jesc bez uczerbka na zdrowiu?
Młoda agama powinna jeść codziennie. Nawet nie myśl o tym,żeby ją głodzić!!
Ani mysle jej glodzic!!!
Pytam z ciekawosci bo np. weze moga bardzo dlugo nie jesc, a do konca nie wiedzialem jak to jest z jaszczurkami.
Gady ogólnie mogą nie jeść długo,przechowywują zapasy (np.lamparty w ogonie) To nie znaczy jednak,że mamy im nie podawać pokarmu np.przez tydzień,bo jedziemy na wakacje. Zawsze trzeba pamiętać,aby zwierzak był regularnie karmiony.
Pozatym węże jedzą raz na tydzień,2 tygodnie a nawet miesiąć(w zależności od wieku i gatunku) a jaszczurki jedzą (młode)codziennie , (starsze) co dwa,trzy dni maximum.
no ja chcialem moja agmke karmic co 2 dni ale sie niedalo wpieniczala podloze karmie ja codzniienie po 2 swierszczyki :) plus starte jabuszko, marchewka lub kawalki slkaty i rosnie ok 0.5 cm na tydzien a nawet wiecej
Hmm jak dla mlodej agamy 2 swiersxczyki dziennie to za malo. POwinna dostawac z 6. Poza tym dieta roslinna powinna staniwc 10 % a nie 50 pozywienia. Niedawno napisales ze masz zamiar ja trzymac w terra o dlugosci 50 cm przez 1,5 roku. Czy Ty czytales opis agamy zanim ja kupiles???