czy moge zimować jednego osobnika agamy jest to samice, jest sam i nie wiem czy można go zimować
Wersja do druku
czy moge zimować jednego osobnika agamy jest to samice, jest sam i nie wiem czy można go zimować
a czemu nie... jak chcesz go w przyszłości rozmnażać to możesz już ja zimować :) chyba ze jest jeszcze młoda to lepiej nie :)
dzieki chciałem, go zimować
Jak najbardziej jeśli jest tylko zdrowy. Organizm wtedy wypoczywa-nie jest przez cały rok na "pełnych obrotach"
uważam że jeśli osobnik jest sam jest to zbędne. Chyba, że chodzi o "zimowanie" polegające na nie za dużym skróceniu czasu oświetlenia.
Jeśli agamka jest młoda to nie wolno jej zimować. Jeśli natomiast jest starsza to sam zauważysz czy masz ją zimować czy nie. Jeśli jest mniej ruchliwa,więcej śpi i jej aktywność spadła to możesz ją przezimować,natomiast jeśli zavhowuje się normalnie,to nie ma takiej potrzeby
zresztą agamy brodate doskonale rozmnażają się bez zimowania. A przed przystąpieniem do prawdziwego zimowania trzeba przede wszystkim sprawdzić stan gada i zrobić badanie kału na obecność pasożytów - jeśli są to trzeba odrobaczyć sporo zanim się zacznie zimować.