czy agamka brodata moze jeść mączniaki?? czy one jej nie zaszkodzą?? czym sie rózni uva od uvb ??
Wersja do druku
czy agamka brodata moze jeść mączniaki?? czy one jej nie zaszkodzą?? czym sie rózni uva od uvb ??
Może w malutkich ilościach :P UVA jest chyba dla roślin a UVB pogada w przemianie prowitaminy D3... ?
ja mam żarówkę dla gadów tam przynajmniej na niej pisze '' REPTI Basking Spot Lamp a przeczytałem instrukce to tam pisze że ona ma promienie uva:/ kosztowała coś 30zł:/ czyli to jest złe?? A co to mączniaków to takie dopiero po wylince jeszcze białe i miekkie podaje czy to jej może zaszkodzić?? I jeszcze to co z nich wyrazta podałem dzisiaj takie białe jak trójkącik??:/
Jeżeli ma mniej niż 25 cm, to lepiej, żeby wcale ich nie jadła- maluchy w skrajnych przypadkach nawet po jednorazowym zjedzeniu potrafią zapchać się na amen. Ewentualnie rzeczywiście rzadko, mało i tylko po wylince( ale naprawdę rzadko!). To mało odżywczy pokarm w porównaniu do świerszczy czy noworodków mysich.
Żarówka z uvA nic nie da- nadaje się jako żródło ciepła, a do prawidłowego metabolizmu D3 ABSOLUTNIE niezbędna jest świetlówka emitująca uv B. Kup ją najlepiej już jutro, bo mała agamka potrafi dostać krzywicy w ciągu kilkunastu dni bez uv B, mimo dostarczania witamin! Ważne jest, aby emitowała 8% uvB.
uva jest to żarówka która symuluje naturalne warunki w terra.Pobudza nasze zwierzaki
No i skłaonności reprodukcyjne. Tak jak mowił Pituophis. np. repti-glo ósemka
Każda świetlówka emitująca UVB emituje także UVA, i to około 30%, po co więc kupować żarówkę za 30 zł, skoro można kupić świetlówkę, a jako żarówkę zwykłą lustrzankę za 4 zł, tym bardziej, że często świeci ona dłużej od tych wymyślnych. Nie należy zapominać o wymianie świetlówek co 6-8 miesięcy, bo po tym czasie nie emitują już UVB.
Co za paranoja?!? co Ci przeszkadza moj mod??