czy mozna przez jakis czas(kolo 2-3 tygodni)naswietlac mloda agamke brodata swietlowka uvb 5.0 czy nie jest za slaba??
Wersja do druku
czy mozna przez jakis czas(kolo 2-3 tygodni)naswietlac mloda agamke brodata swietlowka uvb 5.0 czy nie jest za slaba??
będzie lepsza niż nic, ale powinna być ósemka
na krótki okres czasu nic jej się nie powinno stać, jednak proponuje w takim przypadku o 1/3 podnieść dawki wapnia.
eeee nie podważajac twojej wiedzy, ale co da zwiększenie dawek wapnia jeśli jaszczur będzie miał niży poziom cholekacyferolu syntetyzowanego endogennie?
mozes spokojnie. Ja tez musisalem mojej agmamce kupic 5.0 (wina sklepu) i agamka jest szczesliwa, je rosnie i niema zadnej oznaki krzywicy czy cos. Ale nastepnym razerm kupuje 8.0.
KORSAKOW - tu można by się kłócić, czy podniesienie dawek wapnia faktycznie jest stosowne. na pewno masz rację, że poziom przysfajalności wapnia spadnie, jednak przy podaniu większych dawek zawsze jest szansa, że to i tak będzie nieco więcej przysfojonego wapnia (przeciez ilości wapnia jakie podaje sie jaszczurkom nie wyczerpuja w 100% możliwości przez nie przysfajania).
ps. ale ty się językiem naukowym posługujesz :>
osobiście nie sądze żeby była taka szansa (że wiecej wchłonie) IMHO po prostu więcej wydali ;-) ale niech się ktoś mądzrzejszy wypowie ;-)
nie wiem, nie chce się kłócić, akurat pod tym względem ty mi się mądrzejszy wydajesz (-: