MAM KONKRETNE PYTANIE NA TEMAT ZYWIENIA AGAMY!
ILE SWIERSZCZY POWINIENEM JEJ PODAWAC( DOPIERO PERZYMIERZAM SIE DO MLODEJ AGAMY) JAKIE WITAMINY,ODZYWKI?
JAK CZESTO JA KARMIĆ?
JAKA WODE PODAWAC?
Wersja do druku
MAM KONKRETNE PYTANIE NA TEMAT ZYWIENIA AGAMY!
ILE SWIERSZCZY POWINIENEM JEJ PODAWAC( DOPIERO PERZYMIERZAM SIE DO MLODEJ AGAMY) JAKIE WITAMINY,ODZYWKI?
JAK CZESTO JA KARMIĆ?
JAKA WODE PODAWAC?
na terrarystyka.com.pl masz świetny opis agam brodatych. tam masz wszystko napisane.
mlodej ile wlezie :)))
jedza bez opamietania, w zależności od wielkosci swierszcza jak sa bardzo duze to zje piec a do tego kilka larw mola (moja tak je), jak srednie to dwanascie potrafi przez dzien zjesc :)))
A o jakiej agamie piszesz? jeśli o brodatej jak chyba wszyscy tu myślą - to woda powinna być w miseczce - niektóre osobniki lubią się kąpać (jak mój samcolek np) co wcale nie znaczy, że będą pić wodę z miseczki. Dlatego wieczorem powinno się spryskiwać zraszaczem terrarium.
A pod tym co napisał k_u_b_a podpisuję się obiema łapkami.
Młode bródki jedzą bardzo dużo, natomiast jak podrosną trzeba uważać żeby się nie spasły.
Jeśli natomiast piszesz np o błotnej no to muszą mieć spory basenik z którego bez problemu piją wode i do tego oczywiście również dochodzi spryskiwanie.
Możesz dawać jej do zjedzenia kilka świerszczy dziennie. Jeżeli chodzi witaminy to mogę polecić dwa rodzaje
- TerraVit (multiwitamina w pudrze dla gadów i płazów) kosztują ok 30 zł ale starczają na bardzo długo. Moje agamki wychowały się na niej i dwa dni temu doczekałam się ich potomstwa!!!
-druga witamina to SERA reptilin (krople) koszują ok 17 zł i szybciej się zużywają
Jeżeli chodzi o wodę do picia ja swoim podaje przegotowaną .
Tylko nie zapominaj o naświetlaniu!!!
Pozdrawiam i życzę powodzenia.