Czym jest i do czego służy (bo podobno do czegoś służy) mała jasna plamka za oczami na czubku głowy mojej agamki błotnej ??
Wersja do druku
Czym jest i do czego służy (bo podobno do czegoś służy) mała jasna plamka za oczami na czubku głowy mojej agamki błotnej ??
kiedys sie spotkalam wlasnie z takim okresleniem 'trzecie oko' - ale niewiem czy to dotyczy gadow czy innych zwierzat... tez jestem tego ciekawa
Tez o tym słyszałem , ktoś mi powiedział ze umozliwia kolorowe widzenie , czy to prawda nie mam pojęcia ale brzmi raczej dziwnie :))
Moja agamka też to ma ale z początku myślałem, że tylko moja to ma i że to jakiś pasożyt ;) Ta kulka (niekoniecznie biała ale jasna) ma obok siebie takie dwa lekko wklęsłe mijesca. Ciekawe do czego słuzy?
to implant wszczepiony przez obcych, którzy nawiedzili naszą planetę miliony lat temu, gdy właśnie tworzyły się agamy błotne i ma to na celu kontaktowanie się z macierzystą planetą agam: Zorg-21Xv. a te koliste ruchy lapami ktore wykonuja wasze agamy sluza wlasnie do przesylania sygnalow do centralnej bazy danych Wielkiego Agamiego Zorgasa, gdzie przekazy sa analizowane i sprawdzane pod katem, czy ziemskie agamy sa dobrze traktowane przez ludzi na ziemi.
hehe Double ty to zawsz masz poczucie humoru:)
No i wez tu zadaj powazne pytanie na forum he he ;-) ale przynajmniej zabawnie było. Jak ktoś zna mniej zabawną ale bardziej fachową odpowiedz to czekam.
Dzisiaj się wszystkiego dowiem! Zwierzęta w Wigilię potrafią mówić ludzkim głosem :) Ostatnio rybki powiedziały mi, że chcą dostawać większe racje żywnościowe i że chcą większe akwarium, jakoś się dogadaliśmy. W tamtym roku agamka była u mnie dopiero 2 dzień więc duża niepowiedziała to był 23cm niemowlak.
ps. szkoda, że to tylko żarty ;) przynajmniej mój ojciec by się sprężył z pomoca mi w budowie terra
ta plamka jest pozostaloscia po nazadzie ciemieniowym (oku ciemieniowym). Obecnie w pelni wyksztalcony maja go tylko zywe skamienieliny Hatterie, jest on u nich widoczny, poniewaz pokrywa go tylko cienka skora. A do czego sluzy nie wiem:)
juz wiem. Ciemieniowy narząd, rodzaj narządu ciemieniowego występujący u większości jaszczurek oraz u hatterii. Narząd ten mieści się w otworze między kośćmi ciemieniowymi czaszki od zewnątrz przykryty jest jedynie zrogowaciałym naskórkiem. Ma kształt pęcherzyka, którego część górna jest podobna do soczewki oka, zaś pozostała jak siatkówka oka, u ssakow i czlowieka wystepuje pod nazwa szyszynka i pelni mniejsza role niz u gadow
Szyszynka, twór położony z tyłu III komory międzymózgowia, o długości 8-12 mm, zbudowany z pineocytów i tkanki glejowej(od ok. 7 roku życia ilość jej wzrasta kosztem coraz mniejszej ilości pineocytów).
Szyszynka należy do gruczołów wewnątrzwydzielniczych, wydziela substancje hormonalne: melanotoninę, noradrenalinę, serotoninę oraz hormony hamujące wydzielanie gonadotropin odpowiedzialnych za dojrzewanie płciowe.
Przypisuje się jej także sterowanie powstawaniem pigmentu za pomocą hormonu - melatoniny, która działa przeciwnie do melanotropiny. Tak więc skutkiem jest rozjaśnienie skóry.
Czynność wydzielnicza szyszynki przebiega zgodnie z rytmem biologicznym związanym z cyklicznymi dobowymi zmianami oświetlenia, mającymi z kolei wpływ na funkcje fizjologiczne organizmu.