Nie wiecie przypadkiem co by się stało jak bym złapał jakiegoś gekonka bądź pajączka w Afryce(dokłądniej w Tunezji) i prubował wywieźdź do Polski?
PS.
Ich jest tam dużo tak więc pewnie nie są pod ochroną.
Wersja do druku
Nie wiecie przypadkiem co by się stało jak bym złapał jakiegoś gekonka bądź pajączka w Afryce(dokłądniej w Tunezji) i prubował wywieźdź do Polski?
PS.
Ich jest tam dużo tak więc pewnie nie są pod ochroną.
czesc
bylby problem :((((( na lotnisku jest dosyc dokładna kontrola i jest zakaz wywożenia zwierzaków z tego co wiem !!
pozdro
Wez kilka pojemników na film jak w to wejdą napewno nie bedą wszystkiego sprawdzac i uwazaj tez co łapiesz! bo afryka to nie polska mozna natknąc sie na cos niebezpiecznego.
pozdro.
bez pozwolenia Jesli cie zlapia bedziesz mial nieprzyjemnosci. Jesli bedziesz mial szczescie, to przekupisz celnikow, jesli mniej szczescia to cie o oskarża o przemyt i dostaniesz grzywne, a jesli bedziesz mial pecha, to pojdziesz siedziec... a w wiezieniach tam jest nie milo, zle karmia, a jesli ty, sie okazesz ladny chlopaczek, to wiezniowie sie uciesza na widok nowej laski na lato...
inaczej mowiac to co z turcji przemycisz, nie jest warte ryzyka, lepiej idz do sklepu i kup se te hemidactylus turicius za te 30zl....
oczywiscie gekoniki ani inne jaszczrury nie wchodzą do pudełka po kliszy albo na mocz dotyczy to tylko pająków/ skorpionów.
Hey!
Cannabis,rozśmieszyłeś mnie stwierdzeniem:
'Ich jest tam dużo tak więc pewnie nie są pod ochroną.'
Tubylcy łapia i sprzedają kameleony i biczogony po smiesznych cenach. Przechowuja je w tragicznych warunkach,nie majac kompletnie szacunku do zwierząt.Sam zobaczysz...
Przypomnę,że wszytstkie gatunki z Testunidae,Chameleonidae,Varanidae,wszystkie Uromastyx znajdują się na załącznikach CITES.
Nadal chcesz sobie przywieżć jaszczurkę z wakacji???
Pozdrawiam,hatiras
uromastyx -> tunezja?
Ja nie wyjeżdżąm do Turcji tak jak sądziłeś tylko do Tunezji(Tunis).
Jest to takie małe państewko leżące w północnej Afryce.
Nie wiecie przypadkiem czy mógł bym zakupić sobie jakigoś kameleonka(alnbo inną jaszczurkę) i przywieżdź tu do Polski?
PS.:
Kupowałbym go u tubylcó
Hey!
Cannabis...chyba nie potrafisz czytać,lub masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.Teoretycznie przywieżć sobie możesz,oczywiście jeżeli nie liczysz sie z ewentualnymi konsekwencjami...
Pepre,z całym szacunkiem,zerknij:
http://srs.embl-heidelberg.de:8000/s...-bin/wgetz?-e+[REPTILIA-Species:'Uromastyx_SP_acanthinura']
Pozdrawiam,hatiras
wyciągnę temat bo z tunezji akurat mam: skorpiona za szkiełkiem, co i tobie polecam ;))) człowieku uzbieraj na wyobraźnię.