hej mam pytanie czy jest mozliwe hodowanie w warunkach terraryjnych jaszczurki zwinki???
Wersja do druku
hej mam pytanie czy jest mozliwe hodowanie w warunkach terraryjnych jaszczurki zwinki???
Pewnie, że jest możliwe - jak większośc gadów. Ale szczerze odradzam hodowlę zwinki. Jaszczurka ta w Polsce jest pod ochroną. Wydaje mi się, że lepiej wyglądają na wolności ...
Pozdrawiam
Leny
u mnie za blokiem na łące lata tego pełno co kilka metrów sie jakąs spotyka, wieksząsc to samice
powinienes byc dumny ze otacza cie swiat zwinek. Biorac je do domu oznacza zachlanosc czy czec mienia czegos bez poniesienia kosztow. Odradzam hodowanie zwinek w domu. Kiedys bylem glupi i sam lapalem je:( Zrozum w jakim swiecie zyja te jaszczurki i oszczec je!
Dzieki:)
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
3City
gg1653654
U mnie na podwurku spodkałem zwinke może raz. W zeszłym roku przywiozłem kilka sztuk i mam nadzieje że sie rozmnożą i będą u mnie na podwurku żyć. Również odradzam trzymanie ich w terraium ich jest mało i zabranie nawet jednej sztuki z miejsca gdzie może sie rozmnażać oznacz zmniejszenie ich populacji.
Zwinki bardzo ciężko przezimować , a pozatym , mogąi tak umrzeć z powodu niesprzyjających warunków , jeśli chcesz mieć jaszczurke , to kup sobie np. gekona domowego , lub innego ( koszt tych tańszych nawet od 25 PLN ). Temat zwinek pojawiał sie juz na forum , poszperaj w archiwum ;)
kompel rozmnaza zwinki i wyposzcza je tak skad wziol dorosle
Eee... DJP sam sobie przeczysz. Zreszta zastanów sie troche ,złapałes z 5 jaszczurek i myslisz ze ci sie rozmnozą na podwórku??? nie bądź naiwny ,podejrzewam ze juz dawno zginely! NIE WOLNO ODŁAWIAĆ POLSKICH GADÓW! WY I TAK NIE ZDOLACIE POWIEKSZYC ICH POPULACJI!
Odsyłam do postu:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3866&t=3832
tak, ale mam zamiar przywieśdz ich więcej. A nie wyginełyn bo mają co jeść i gdzie zimować.