Co jedzą młode kameleony jemeńskie ?
Jakie akwarium jest potrzebne młodemu kameleonowi ?
Ile czasu trzeba poświęcić zwierzęciu codziennie ?
Czy kameleony mają jakieś wady ?
Czy są uciążliwe ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Wersja do druku
Co jedzą młode kameleony jemeńskie ?
Jakie akwarium jest potrzebne młodemu kameleonowi ?
Ile czasu trzeba poświęcić zwierzęciu codziennie ?
Czy kameleony mają jakieś wady ?
Czy są uciążliwe ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
1. Zależy, jakiej wielkości są. Najmniejsze maluchy można karmić muszkami owocówkami, podrośnięte (takie zazwyczaj są sprzedawane) małymi świerszczami.
2. NIE akwarium, tylko terrarium!!! Żadnej jaszczurki nie trzyma się w akwarium, a kameleona w szczególności, musi mieć dużą powierzchnię siatki!
Moim zdaniem na wielkość może być takie same jak dla dorosłego.
3. Hmmm... Spryskiwanie min. 2 razy dziennie, karmienie raz dziennie, podawanie wody z pipetki (zalecane)... Czy ja wiem? To jest minimum.
4. A co dla ciebie jest wadą? Jak chcesz mieć zwierzaka oswojonego, dającego się brać na ręce, to kameleon nie jest dla ciebie. No i są dość trudne w hodowli. Nie polecane dla początkujących.
5. Co to znaczy uciążliwe? Mój potrafi ugryźć :)))
"Czy kameleony mają jakieś wady ?"
Zalezy co uznajesz za wade. ale tak patrzac pod wzgledem kontaktow z ludzmi... Z tego co czytalam to raczej jest wiecej jaszczurek bardziej kontaktowych od kamka :) Nasz kamek jest rewelacyjny jezeli chodzi o obserwacie. Mozna godzinami siedziec przed terra i wpatrywac sie w niego jak w TV. Jest komiczny w swoim zachowaniu :) Natomiast na obserwacji sie konczy. Raczej nie ma mowy o jakims blizszym kontakcie z czlowiekiem. On czuje sie najlepiej jak nas nie ma w poblizu :) Dla mnie np. jest to nie tyle wada co.. wole bardziej kontaktowe zwierzatko, takie zeby przyszlo do glaskania i wogole. Natomiast mojej drugiej polowie taki podopieczny bardzo podpasowal. Zalezy wiec kto co lubi.
Łukasz o kameleonach poczytasz w moim poscie pare pixeli nizej masz tu link [link]http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=11&i=5315&t=5315[/link]
możesz podawać także muchy.
1.Kupujesz białe robaki w sklepie wędkarskim i czekasz aż się z nich eykują muchy
2. albo łapiesz muchy na dworze-jak się zrobi ciepło będzie ich sporo
Kameleony dużo jedzą. Mój półroczny kam jadł 4-6 świerszczy dziennie
lub około 11 niedużych much.
pamiętaj o świetlówce UVA I UVB, kostce kokosowej, wapnie, witaminach, zraszaniu podłoża 2x dziennie, piciu, odpowiedniej temperatrze w terrarium, dobrej wentylacji zwłaszcza w lecie gdy temperatura w terrarium jest wyższa. No i w terrarium musi być dużo gałązek po których kamek będzie się wspinał.
Kameleony nie przepadają za kontaktem z człowiekiem-branie na ręce odpada. Wyiąganie z terrarium też!
Terrarium powinno byc wysokie, najlepiej na 1 m.