Mam pytanie odnośnie-jak to jest z tymi promieniami UV,przechodzą przez szybę,czy nię??bo nie wiem czy ma sens wystawianie legusia w terra na słońce,bo nie ma woliery.Pozdrawiam!
Wersja do druku
Mam pytanie odnośnie-jak to jest z tymi promieniami UV,przechodzą przez szybę,czy nię??bo nie wiem czy ma sens wystawianie legusia w terra na słońce,bo nie ma woliery.Pozdrawiam!
NIE PRZECHODZĄ!
a pomyśl czy Ty chcąc się opalić idziesz na słonce na powietrze czy przy zamkniętym oknie się opalasz?
no niby nie ale jak posiedzisz przy oknie to sie troche opalisz niedozo ale zawsze podejrzewam ze cos musi przechodzic troche zreszta patzre na moja swietlowke i zet ze szkla prawda? no a jednak uv wysyłane ze srodka swietlowki przechodzab pzrez nia a to normalne szklo ciekie nie jakies specjalistyczne
Aktualnie produkowane szyby wszystkie praktycznie mają filtr UV. Szyby starszego typu go nie mają, ale tak czy inaczej, zatrzymują potężną dawkę UV. Wystawianie legwana w terra na słońce jest trochę bez sensu, to tak jakbyś wystawił go pod mocniejszą żarówkę.
czester- co ty wygadujesz- to wlasnie jest specjalne szklo, a nie normalne :) Skad to niby wiesz?
szklo do swietlowki jest normalne grubosci 1.5mm z wiekasz iloscia kwarcu co daje jedynie wieksza wytrzymałosc na rozprezenia chodzi o gaz ktorym wypełniona jest swietłowka jedynie niema filtra wiec wiem ze to jest normalne szklo pozatym moje okna sa stare jak swiat wiec tez na 100% niemaja filtra:) chodzi mi głownie o to ze legus i tak sie opala na zewnatrz terra przy otwartym oknie oczywiiscie w oknie jest moskitiera na stałe z wiadomych przyczyn niezawsze moge go pilnowac wiec opala sie w terra czasem i pytam z ciekawosci pozdrawiam
standardowa szyba okienna o rubości 5 mm przepuszcza od 3- 7 % promieniowania UV - czyli prawie nic, natomiast skupia ciepło więc skóra może się wydawać opalona, ale tak na prawdę jest tylko zaczerwieniona. Gdzieś to kiedyś wyczytałem :) A co do szyb z filtrami UV to są one dosyć drogie i żadko kto je ma :)