witam jak sadzicie co jest lepsze dla legusia świetlowka czy zarówka Ultravitalux?? pozdrawiam
Wersja do druku
witam jak sadzicie co jest lepsze dla legusia świetlowka czy zarówka Ultravitalux?? pozdrawiam
Witam,
Moim zdaniem zarówno świetlówka jak i ultravitalux doskonale spełniają swoją rolę, jednak tak jak przy wszystkim są plusy i minusy.
Świetlówka na pewno nie kosztuje tyle co lampa ultravitalux i można ją bez przeszkód stosować w cyklu 12 godzinnym, bez obawy o zdrowie zwierzaka. Jednym słowem jest to wygodniejsza i bezpieczniejsza opcja.
Naświetlanie lampą ultravitalux wiąże się z odpowiedzialnością przy stsowani tzn. należy przestrzegać częstotliwości i czasu naświetlania. Nie będę się o tym rozwodził, ponieważ było to już omawiane.
Moim zdaniem, najleprzą opcją dla naszych zwierzaków jest stosowanie świetlówki repti glo 5 w cyklu 12 godzinnym w połączeniu z naświetlaniem lampą ultravitalux.
Należałoby jeszcze dodać, że łatwiej jest stosować świetlówkę, niż ultravitaluxa przy małych, nieoswojonych legwanach, które trzymamy w terrarium..
oraz to, że świetlówka musi zostać wymieniana przed wypaleniem się, z tego względu, że ma ona ograniczoną emisję uvb, natomiast ultravitalux ile świeci, tyle emituje uvb..
To fakt. Nic dodać nic ująć.
NA dluzsza mete Ultravitalux wychodzi znaczie taniej- jednorazowo zaplacisz za niego 120-150 zl i starczy na lata (cale zycie jednego legwana bez przeszkod, jesli nie zostani uszkodzony w jakis sposob), a swietlowke musisz wymieniac co 6 miesiecy i zaplacic za nia 60-80 zl. Rachunek jest prosty ;) Ja sie od jakiegos czasu przymierzam do kupna Ultravitaluxu, tylko nadal nie moge nigdzie znalezc :( Dla mnie bedzie wrecz wygodniejszy w uzyciu niz swietlowka.
oki i wszystko wiem dzieki wszystkim postawie jednak na swietlowke bedzie bezpieczniej:) pozdrawiam wszystkich
Ultravitalux trzeba zamówić, chyba żaden sklep nie ma na stanie tak drogiej żarówki:)
Zawsze można zadzwonić do hurtowni Osrama i zamówić, oto nr w wawie: (22) 8686886
Jak na początek uważam, że podjąłeś słuszną decyzję.