Witam
kopilem dzisiaj w sklepie zoologicznym kostke wapienna dla ptakow (sepii nie bylo). Jej skladnikiem jest gips. Pytanie jest nastepujace: Czy mozna to podawac legowi zamiast sepii? Czy ktos cos takiego probowal?
Pozdrawiam
Dlugi
Wersja do druku
Witam
kopilem dzisiaj w sklepie zoologicznym kostke wapienna dla ptakow (sepii nie bylo). Jej skladnikiem jest gips. Pytanie jest nastepujace: Czy mozna to podawac legowi zamiast sepii? Czy ktos cos takiego probowal?
Pozdrawiam
Dlugi
Nie wiem, czy jaszczurkom można podawać. Niektóre rodzaje wapna dla ptaków zawierają np. piasek czy grys, który ptakom pomaga w trawieniu, a może być groźny dla legwana w przypadku zjedzenia. Ja zostałbym przy sepii.
Kostka nie zawiera piasku ani grysu, ale znając liczne produkty formy Vitapol też bym nie podawał. Chyba lepiej poczekać i znaleźć sepię - Vitapol to są, poza przyzwoitymi (w porównaniu) pudełkami produkty z najniższej półki, rzadko napis na pudełku odpowiada zawartości. Pokarmy robią fatalne więc do reszty też się raczej nie przykładają.
Pewien sprzedawca (Znany terrarysta) zaproponowal mi zebym podawal legwanowi wapno dla psa (powiedzial ze firma ni taka waazna jednak on uzywa vita-pol)
Czy to aby nie zazkodzi???