czesc
kupilem ostatnio do mojego terrarium podgrzewana skalke , moj leg prawie caly czas spedza na niej .mam pytanie czy to moze byc szkodliwe dla niego gdy skalka jest wlaczona caly czas?
Wersja do druku
czesc
kupilem ostatnio do mojego terrarium podgrzewana skalke , moj leg prawie caly czas spedza na niej .mam pytanie czy to moze byc szkodliwe dla niego gdy skalka jest wlaczona caly czas?
Skałka jak i kable grzewcze powinny być odizolowane od legwana. Zwierzę nie kontroluje temperatury od dołu i po długim wylegiwaniu się może dojść do poparzeń jak i innych zaburzeń związanych z przegrzaniem. Skałka to złe rozwiązanie. Ciepło powinno być dostarczane z góry, a do tego służą promienniki podczerwieni lub w mniejszych terrariach zwykłe żarówki tzw. lustrzanki. Jeśli chcesz stosować dodatkowo ogrzewanie podłogowe to można to zrobić. Ja mam, ale głównie służy ono do odparowywania wilgoci z podłoża . Dwa kable grzewcze zasypane w 4-5 cm warstwie piasku, na to szyba (oszlifowane krawędzie), a na szybie wilgotna kostka kokosowa. Takie rozwiązanie zajmuje w moim terrarium połowę jego powierzchni. Reszta jest chłodniejsza, bez ogrzewania. Jeśli już masz tą skałkę to spróbuj ją zastosować w taki właśnie sposób. Jeszcze jedno - przykryta samym podłożem będzie ciągle odkopywana przez legwana.
Rysiek ma racje. Najlepiej pozbadz sie tego kamyka z terra. Moze w sklepie wymienia Ci to na jakies kable grzewcze lub mate. Jesli zdecydujesz sie na kable to polecam silikonowe bo takie zwykle sa do d....... :)
te zwykłe są super, pod warunkiem że zamurujesz je w podłożu