Re: problem z wyproznianiem
ja bardzo chetnie zobacze sobie zdjecia :)
a co do wyprózniania. Sa legwany, które tylko beda sie załatwiały w wodzie, ja bym całkowicie usuneła IS z pozywienia, brokuły- tez nie za duzo. Daj mu moze troche cukini, ma w sobie duzo wody, wiec moze cos sie poprawi. Chociaz, szczerze powiedziawszy nie wiem co moze byc przyczyna zaparć.
Poradziłabym sie jednak veta, bo nie ma co zwlekac.
Justyna nie pisze, że ma Jej legwan zaparcia tylko, że wypróżnia się w wodzie. Odchody są zbite, ponieważ dostaje liście (do tego brokuły i banan). Podaj mu teraz na jednorazowy posiłek przewagę soczystych owoców + cukinię - jak pisze celtic, rezygnując z IS. Napisz jakiej konsystencji są odchody po takim posiłku ( w terrarium może być mokro :)))))) )
Pozdrawiam:)
tzn.. moze nie za duzo tych owoców,bo to tez nie dobrze. Ale troszke nie zaszkodzi :) Lepiej soczyste warzywka...moze nie maja takiej wartosci jak inne zielonki, ale to juz lepie niz za duzo owoców.
banana sie powinno odstawic,jest swietny ale przy biegunkach i zatruciach pokarmowych
Jezeli tylko jest zarcie naturalne to po co ludzie dajecie IS? TO jest pokarm uzupelniajacy i powinien byc stosowany przy braku odpowiedniej ilosci naturalnej karmy.
Celtic pisałem tylko o jednym posiłku :)))) .... no dobra niech będzie danie z ogórak ( 80% wody) :)))))
z ogórka oczywiście :)))))
no i przy stresie :)))) ma dużo witamin z grupy B
A fatman jak zwykle ostro. Co ja podpowiem to zastamnow sie jak z temperatura w terra bo przy za niskiej temperaturze moze dochodzic do zwolnienia perystatltyki i zalegania kalu, do zaparc moze ie rowniez przyczyniac zarobaczenie wiec zanies kupe do weta na badanie, IS rzeczywiscie moga powodowac zaparcia gdyz maja w sobie bardzo malo wilgoci.
A tak poza tym moj leg zalatwia sie tez tylko do wody.