kupiłem miesiąc temu pytona królewskiego i do tej pory jeszcze nic nie ziadł czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób go zmusić do jedzenia
Wersja do druku
kupiłem miesiąc temu pytona królewskiego i do tej pory jeszcze nic nie ziadł czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób go zmusić do jedzenia
jaki jest duzy i co mu dajesz i jakiej wielkosci ??
daję mu myszy ma 70 cm. a wilgotność od 55 do 60%
jest to prawdopodobnie jeden z niedobitków z letnich transportów tych węży, i bardzo ciężko może być z jego karmieniem... lecz może jeszcze mu coś u myszek nie odpowiadać... spróbuj dać inne kolory lub chomiczka dżungarskiego albo nawet szczurzego noworodka bo mogło się zdarzyć że jest dość wybredny życze powdzenia
To chyba sters.
Przeczytaj tez sobie opis gatunku, powinno Ci sie to przydac.
(od tego powinienes wogole zaczac)
Mój też nie je od 3 tygodni. Możliwe jest, że był trzymany w dość niskiej temperaturze przed kupieniem, pytony królewskie tak do marca mają obniżony metabolizm, byćmoże pytonek potrzebuje troche czasu. Zacznij sie niepokoić gdy zacznie w wyraźnie tracić na wadze, czyli po ok 2 miesiącach niejedzenia. Do tego momentu nie próbuj karmienia przymusoiwego, w ogóle go nie próbuj do momentu kiedy zwierze bedzie umierac z glodu. Mozesz sprobowac ubic srednia mysz i polozyc przy kryjowce na noc. Przedtem przewietrz terrarium i spryskaj chłodną wodą.
Powodzenia!
to jest juz duzy wezyk moze dajesz mu zamale ofiary i go to nie interesuje (wlasnie niedawno tak mialem) albo mu np nie uciekaja czasem kolor tez ma znaczenie - zadzwon do poprzedniego wlasciciela i zapytaj czym go karmil
Okresowo można zmniejszyć mu dużo terrarium i wpuścić na noc mysz. Jeśli nie zje spróbować po kilku dniach. Przetestowałem to na młodych, w 100% zaczynały jeść, czasem nie od razu, ale maksymalnie po kilku tygodniach. W przypadku starszych nie wiem czy się sprawdzi, ale spróbować można.