Zobacz pełną wersję : JESZCZE O NIERÓWNOMIERNEJ WYLINCE.
Robert Rutkowski
01-12-2011, 08:50
Mój smok zimą zmienia skórę najpierw z jednej strony, potem z drugiej, za 2 tygodnie na ogonie, potem na pyszczku - latem zmieniał całą skórę w tym samym czasie (w okresie tygodnia) może jest to kwestia zbyt małej wilgotności???? Leg ma 67cm i ok. 14 miesięcy.
Wilgotności w terrarium pilnuj, ale taka wylinka jest prawidłowa. Mój legwan też tak ją przechodzi do dzisiaj. Pozdrawiam! Rysiek
W jakim stopniu można pomagać legowi w wylince. Chodzi mi o to czy skórę delikatnie mu odrywać czy pozostawić żeby sama zeszła.
Jesli chcesz mozesz pomagac mu np przez glaskanie to co bedzie sie ledwo trzymalo napewno zejdzie podczas glaskania. Nie proponowal bym odrywac skory w inny sposob mozna w ten sposob uszkodzic np grzebien legwanowi (byl niedawno post o tym). Ja osobiscie nie ingeruje w wylinke i tobie tez to proponuje legwan napewno sam sobie z tym znakomicie poradzi :)
Wylinka będzie przebiegała prawidłowo pod warunkiem, że wilgotność będzie o.k. Ja mam np. problemy z wylinką na ogonie mojego lega. Zawsze tam najtrudniej schodzi skóra. Wet. poradził aby smarować wtedy zwykła wazeliną lub maścią z wit. A.
Dzieki to mnie teżsię przyda bo z ogonem jest prawdziwy problem a z reszty schodzi elegancko.
mama wielki problem odnosnie wilinki mojego lega .Zawsze mial odpowiednioa wilinke a ostatnio jak mu sie wilinka pojawila to strasznie sie mu wysuszyla skora i nie chce zejsc a obecnie jak schodzi to pojawia sie czarna skora pod ta wilinka .Prosze o jak najszybsza odpowioedz bo sprawa jest chyba pilna a co do wilgotnosci to ma dobra na pewno tylko nie wiem przypadkiem czy od kabla grzewczego sobie nie wysuszyl.
a czy twoj legwan ma bezposredni dostep do kabla grzewczego ???
Pozdrofka Rafcio :]
Kabel powinien być tak zabezpieczony, aby jaszczurka nie miała z nim bezpośrednio kontaktu. Jeśli nie jest wystraszona spróbuj kąpieli w wodzie z dodatkiem naparu rumianku. Skóra jaszczurki jest i tak dla wody nieprzepuszczalna, kąpiel w zasadzie pomoże wylince. Pozdrówko! Rysiek