Jarek Zajączkowski
03-11-2011, 18:17
Mam przyjemność i niekłamaną satysfakcję powiadomić, że po wielu latach obserwacji, oceny skuteczności rozmaitych preparatów oraz metod leczenia udało mi się w końcu opracować skuteczną metodę zapobiegania i leczenia MBD. Wiedząc, że Forum jest odwiedzane i czytane przez wielu lekarzy i studentów wet. (pozdrawiam serdecznie!) świadomie dzielę się swoimi doświadczeniami i z całą odpowiedzialnością polecam do zastosowania w praktyce.
1. Preparat o nazwie "Pantosal New" w dawce 1 ml/litr wody w basenie
jeśli zwierzę nie pije podczas kąpieli, podać roztwór sondą przełykową 1-2 razy w tygodniu w objętości dostosowanej do wielkości zwierzęcia
2. bezwzględne naświetlanie promiennikiem UV
3. optymalizacja środowiska utrzymania
4. urozmaicona dieta roślinna z kategorycznym wyłączeniem sałaty oraz innych roślin o dużej zawartości kwasów organicznych
Pełny opis metody wraz z dokumentacją fotograficzną i RTG postaram się w najbliższym czasie opublikować w "MW".
Liczba wyleczonych zwierząt - 24 - 100% przypadków.
Czas trwania kuracji - 1-2 miesięcy
Cofnęły się zmiany : obrzęki ud, obrzęki żuchwy, "miękki nos", zaczerwienienie czubka języka. Podczas trwania leczenia zaobserwowano stopniowy wzrost apetytu oraz poprawę aktywności ruchowej.
Preparat Pantosal New zastosowałem również przy leczeniu syndromu miękkiego pancerza u żółwi lądowych i wodno-lądowych (w postaci kąpieli)
1. Preparat o nazwie "Pantosal New" w dawce 1 ml/litr wody w basenie
jeśli zwierzę nie pije podczas kąpieli, podać roztwór sondą przełykową 1-2 razy w tygodniu w objętości dostosowanej do wielkości zwierzęcia
2. bezwzględne naświetlanie promiennikiem UV
3. optymalizacja środowiska utrzymania
4. urozmaicona dieta roślinna z kategorycznym wyłączeniem sałaty oraz innych roślin o dużej zawartości kwasów organicznych
Pełny opis metody wraz z dokumentacją fotograficzną i RTG postaram się w najbliższym czasie opublikować w "MW".
Liczba wyleczonych zwierząt - 24 - 100% przypadków.
Czas trwania kuracji - 1-2 miesięcy
Cofnęły się zmiany : obrzęki ud, obrzęki żuchwy, "miękki nos", zaczerwienienie czubka języka. Podczas trwania leczenia zaobserwowano stopniowy wzrost apetytu oraz poprawę aktywności ruchowej.
Preparat Pantosal New zastosowałem również przy leczeniu syndromu miękkiego pancerza u żółwi lądowych i wodno-lądowych (w postaci kąpieli)