Zobacz pełną wersję : jak zamocowac kabel?
jak wy mocvowealiscie kabel grzewczy ...ja narazie probiowalem go poprostu przykleic do dna ale czy leg nie rozkopie i nie pogryzie go??? jak wy to zalatwil;iscie???
nie uzywam kabla grzewczego cale cieplo leci z gory
Mozna przykleic do dna ale potem nalezy dociac szybe ktora bedzie pasowac na dno . Oddzieli ona doskonale kabel od grzebiacego legwana. Zaoszczedzi ci to widoku poparzonego legwana zaplatanego w kabel. Najnowsze tredy w hodowli sugeruja jednak aby cieplo dochodzilo z gory tak jak w srodowisku naturalnym.
dodi wytlumacz mi jak pozniej polozysz na tym korzen ktory wazy 30 kg, sterte kamyczkow i basen na 35 litrow? przeciez ta szyba peknie!
...znowu zbierzne informacje...mowicie ze ciplo powinno bvyc tyljko z gory jak w naturalnym srodowisku..wydaje mi sie ze w naturalnym srodowisku tam gdzie legwany rzyja ziemia jes dobrze nagrzana od slonca ktore przeciesz w brazyli np. siweci mocniej niz u nas ..nieiwem czy tylko cieplo z gory oci[pli dno terrarium...
czlowieku czy ty sadzisz ze tam slonce operuje prosto na ziemie ...
ona jest zaslonieta izolacyjna warstwa baaaardzo gestego lasu...
bardzo mozliwe ale jednak wiekszosc zdecydowana wiekszosc stron o legwanach i wogole o hodowlach terraryjnych proponuja uzywanie tego kabla
Drogi fatmanie to byla rada dla posiadacza terarium a nie woliery na legwana. Jezeli chcesz wpakowac taką mase konarow kamieni i zbiornik na 35 l to sobie kupisz kabel 50 wat ktory ma 6 metrow i sobie go ZABETONUJ ! jezeli to jeszcze za malo na twoja skale to zawsze istnieje system ogrzewania podlogowego. A powaznie to zamontowalem kilka kabli w ten własnie sposob i wszystko jest ok mozna oczywiscie nasypac suchego piasku pomiedzy te szyby i wowczas szyba bedzie lezec na warstwie podgrzanego piachu i nie peknie .
Dodi, ale po co montowac kabel grzewczy ktory kosztuje 10 x wiecej niz promienniki ciepla. ja ostatnio w elektrycznym wytrzasnalem 150 W kwoke, ktora tak smazyla, ze nie mozna jej bylo porownac do wszystkich firmowych zarowek. dwie takie zarowy i ogrzejesz kazde terra. wtedy jest to zgodne z natura - legi powinny miec ogrzewanie od gory.
Pozdrawiam
nieiwme ja narzie zamontowalem bo taki kabel posiadam myssle ze nei zaszkodzi
Fatman ja wiem ze jest Slaska fabryka lamp zarowych ''helios'' ktora produkuje promienniki 100 125 150 175 250 375 Watowe niemniej jednak w niektorych terariach z legwanami stosuje rowniez kable grzewcze a ostatnio coraz czesciej kamienie grzewcze . nie jest bledem stosowanie tylko promiennikow ale jaszczurka ma wtym wypadku prawo wyboru pomiedzy wygrzewaniem sie od gory pod lampom lub od spodu na podgrzewanym kamieniu
dodi jest tylko pewien problem. legwan podgrzewajac sie od dolu nie wie kiedy juz ma dosc. :(
i moze sie poprostu przegrzac!!!
Siema!!!
Doczego najlepiej jest przymosować ten kabel,żeby to jakoś wyglondało o żeby było poprostu dobrze :)............