Zobacz pełną wersję : Can-Vit - fosforan Wapnia z magnezem
Cześć - znalazłem w sklepie taką puszkę 400 gramową - kosztuje 8,60 Zł :
Gotowy preparat o nazwie Can-vit - narysowany jest piesek -
na opakowaniu napisane jest "Fosforan Wapnia z Magezem" oraz podany jest stosunek wapna do fosforu 2:1. Smakuje trochę słodkawo- jak kreda z Vobowitem.wygląda jak kreda - albo mleczko sojowe w proszku
Można podać takie coś legwanowi?
Pozdro.
Ciekawe dlaczego w nazwie jest "....vit" skoro witamin tam nie ma.
Wydaje mi sie,że magnezu w pokarmie roslinnym jest dość (ile jest w Can-vicie?).A od fosforanu lepszy jest węglan wapnia czyli zwykła kreda paszowa.(ma to kazda,nawet najmniejsza wytwórnia pasz czy ferma robiaca pasze).Nie płać za opakowanie i nazwę. Fosforan-dobry,kosztuje ok.1,5 zł za kg, a kreda 0,5 zł za kg! Przy okazji-nie znam fosforanu o stosunku Ca:P=2:1. Fosforu jest zwykle 18-22%, a wapnia ok.16-25%, a więc nawet przy skrajnych wartościach to nie pasuje.Chyba,że dodali kredy (nie pisząc).Tak więc fosforany nie sa najlepsze dla legwanów;mają za duzo fosforu i zbyt mało wapnia. Dla psa-OK.
Sądzę,że Can-vit to fosforan magnezowy.Słodkawy smak to pewnie uzupełnienie cukrem-dla smaku psów.Nie dawaj legwanom.
Oki - dzięki za odpowiedź. Dam to jakiemuś pieskowi.
Pozdro.
Can-Vit Byl kiedys w artkule krzywica. Nie pamietam kto jest autorem ale mnie przekonal. Nie podaje tego ale sam autor to robi. Za to ja zastanawialem sie nad czyms podobnym. Can-vitow jest 4 rodzaje wiec zobacz czy nie jest z biotyna zeby wloski nie wyrosly twojemu legusiowi:)
Zapraszam do artykulu!
http://terrarium.com.pl/choroby/index.php?choroby=krzywica
Pozdrawiam!
Black_
3City
Czesc, na opakowaniu nie ma niczego o biotynie.Jest tylko napisane "fosforan Wapnia z magnezem". Jaka funkcje pelni magnez u gadów?
Nie ma w tym artykule niczego o can-vicie . Możesz dać info gdzie to widziałeś ???
Pozdro.
Ja podaje Can vit niebieski mojemu DOGOWI DE BORDEAUX jest to preparat Dla PSÓW dla gadów najlepsze to JBL ,TETRA REPTO SOL,SERA REPTILIN ITP.
stosunek wapna do fosforu się zgadza 2:1
czym różni się wapno dla psów od tego dla legwanów???
samo wapno z magnezem pewnie niczym ale domieszki smakowe (mięsno-czosnkowe)mogą nie odpowiadać gadom,ale lepiej niech się wypowie weterynarz.
To nie pachnie jak mięso i nie ma żadnych adnotacji o mięsie na opakowaniu . Pachnie bardziej jak...wapno.
Przepraszam a wprowadzenie w blad:(
Jest to opisane w opisie Kameleona Jemeńskiego.
cyt.
"Bardzo dobrze zdają egzamin witaminy dla psa "Can-wit", które wsypujemy do słoika ze świerszczami, potrząsamy i świerszcze pełne witamin wpuszczamy po terrarium."
Autorem tego jest Grzegorz Lipski.
Pozdrawiam!
Black
w opisie żywienia legwana zielonego
http://terrarium.com.pl/legwanzielony.php?txt=3
(w ostatniej linijce na tej stronie)
też jest o fosforanie wapnia dla psów, jako o suplemencie diety lega