Zobacz pełną wersję : kabel grzewczy
i jeszcze jedno. Kupiłam Kabel grzewczy z termoregulatorem, ale nie jestem pewna, jak ten kabel zamontować w podłożu, bo Ozzek strasznie kopie przy szklanych szybach (może np. jakoś przykleić ten kabel do szyby, żeby się do niego nie dokopał? ale czy to da odpowiednią temperaturę w terra i czy taka szyba nie zmniejszt ciepła? a w ogóle jeżeli już to czym przykleić taki kabel do szyby zeby się nic nie stało?)
prosze o szybką odpowiedź, bo chciałabym to zrobić jak najszybciej - ma troche za zimno w nocy)
Pozdrawiam i z góry wieeelkie dzięki
rozloz kabel na szybie spodniej i na to poloz odpowiednio docieta druga szybe przysyp to warstwa drenazu(gruby zwir akwarystyczny) i na to torf, drenaz pomoze Ci utrzymac wilgotnosc
Adrian Furman -AdN-
01-08-2011, 04:00
a czy kabel grzewczy mozna np. polozyc pod terra na styropianie ?? (wbic w steropian)?? czzy tak nie jest najbezpieczniej??
ja tam nie wiem dlatego pytam :)
mozna owszem na styropinaie polozyc, ja mam tak np. u swierszczey nie grzeje tak samo jak w samym terrarium, ale to o 1-3 st.
trzeba jedna uwazac po czesto pekaja szyby spodnie pod terrarium
A jeśli kabel będzie przymocowany do podłozana na przyssawkach a na to tylko wiury kokosowe czy tak może być. Nie mam szyby, którą mógłbym włożyć do terra.
bezpieczniej byloby z szyba ale jak dasz odpowiednia warstwe podloza to sadze ze moze byc
To już lepiej pod terra. Daj jakąś gąbkę na to kabel i na to terra. Kabel się wciśnie w gąbkę - ja ma taką jak się daje na podłogę w łazience.
Myślę że to najlepsze wyjście!.
Zdecydowanie odradzam zasypywanie kabla jakimkolwiek torfem lub trocinami itp. Mój Robal tylko i wyłącznie dzięki wrodzonemu szczęściu dziś żyje . Raz gdy był poza terrarium zapalił się w terrarium torf od kabla (prawdopodobnie stara izolacja stwardniała , spękała i goły kabel przysmażył torf) dymu było co nie miara.
Sir_bonzo
03-08-2011, 14:56
A gdzie można kupić taki kabel grzewczy?
W KAŻDYM PRAWIE ZOOLOGIKU. jA DAŁAM ZA KABEL 30,- I ZA TERMOREGULATOR 30,-. RAZEM 60,- A TO NIEWIELA JAK NA CIEPEŁKO DLA LEGUSIA.
POZDR, DOROTA
ja bym wogole odradzal waz grzewczy. w poprzednim terra mialem takowy rozlozony i posypany wiorami kokosowymi. lecz jak mnie akurat nie bylo w domu to waz sie przepalil i spowodowal maly pozar w terra. moj poprzedni leg stracil 5 cm ogona od tego weza. poza tym legwany nie powinny byc ogrzewane od spodu tylko od gory. wiec radze mocniejsza zarowke kupic.
nie polecam kabla grzewczego bo mialem z nim nieprzyjemne doswiadczenie. w poprzednim terrarium kabel mi sie przepalil i spowodowal maly pozar w terrarium gdy mnie nie bylo w domu. moj swietej pamieci poprzedni leg stracil od tego weza 5 cm ogona i najadl sie strachu. poza tym legow nie powinno sie grzac od dolu. polecam kupic mocniejsza zarowke.
dlatego należy kabel odpowiednio zabezpieczyć, np. przykleić kabel do szyby tak aby się nie stykał, następnie zrobić z deseczek ramkę o wymiarach szyby, zasypać kabel piaskiem (dobrze przewodzi ciepelko, nie zapala się) i przykryć to wszystko drugą szybą, a na to torf lub co tam wolicie.. Należy też pamiętać aby szyby były szlifowane, bo leg kopie w podłożu i mógłby się skaleczyć. kabel jest przydatny do podwyższenia temp. w terrarium, do odparowywania torfu i co za tym idzie podwyższania wilgotności. Nie może oczywiście stanowić podstawowego ogrzewania.
dlatego używam kabla na noc.położyłam go na dnie terra, przysypałam warstwą grubego żwiru i na to dopiero torf z piaskiem. w miejscach gdzie kopał Ozzy położyłam bardzo duże kamienie żeby się nie dokopał i na razie działa. A poza tym jak kabel grzeje to on śpi i nie kopie (bo jest noc) a wilgotność w terra w nocy przez ten kabel podnosi się do 94-95 % może tak być???
Pozdr., Dorota