Zobacz pełną wersję : Poczatkujacy legwanista ;)
Witam. Jako poczatkujacy hodowca legwana mam pare pytan. Prosze o wyrozumialosc. Chcialbym po prostu mojemu pupilkowi stworzyc dobre warunki dop zycia.
Mam zamiar kupic sobie legwana zielonego (mlodziutkiego), ale najpierw rozmyslam nad wielkoscia odpowiedniego terrarium. Jestem ograniczony miejscem w pokoju, a zarazem chcialbym stworzyc takie terrarium, zeby "za chwile" go nie zmieniac. Oczywiscie chodzi o szklane terrarium.
Chcialbym prosic o ocene. Czy rozmiary, ktore podam beda odpowiednie i na jak dlugo one wystarcza?
Jeden to 80x90x50(55) [dl / wys / gleb(mozliwosc)].
Drugi wymiar to 85x70x50(55) [dl / wys / gleb(mozliwosc)].
Mam jeszcze pytanie dotyczace oswietlenia, zarowek grzejnych i ogrzewania. Jeden gosc, ktory hoduje rozne rozosci (weze,legwany,pajaki) powiedzial mi, ze zwykla zarowka reflektorowa wystarczy, a w nocy nic nie wlaczac (pod warunkiem, ze temp pokojowa ~25st.C). Inna znow osoba (w Kakadu) polecila mi SPECJALNE zarowki do terrarium na dzien i na noc oraz na wszelki wypadek (?) mate grzewcza przyklejana pod terrarium. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie? CO WYBRAC, jak zrobic? Jeszcze chcialbym wiedziec, jak zabezpieczyc zarowke, zeby moj pupilek sie nie poparzyl (a zeby to ladnie wygladalo). Czy w terrarium jest potrzebne jakies inne (czyt. nie emitujace ciepla) oswietlenie jak np. swietlowki?
Jakie najlepiej podloze zastosowac (ziemia+torf, sztuczna trawa, kostki kokosowe, itd.).
Jest duzo teorii na temat hodowli tych stworzonek, ale wole spytac sie Was, poniewaz sami wiecie z doswiadczenia co i jak nalezy zrobic, zeby zapewnic gadowi "raj w niewoli".
Mam jeszcze taki pomysl, zeby tylna sciane terrarium troszke "stuningowac". Mianowicie pare kamieni, klej atlas do plytek, barwnik do farb (do zabarwienia kleju) i zrobic z tego "sztuczna sciane". Jezeli to glupi pomysl to poradzcie co mozna wykombinowac, zeby ladnie wygladalo :)
I - tymczasem - ostatnie pytanie, dotyczace pozywienia. Czy legwan ma zjesc od czasu do czasu jakiegos robala czy nie. Bo tez slyszalem rozne wersje :P
Hemmm, mam nadzieje, ze nie zanudzilem pytaniami :P
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
80x90x50 wystarczy mu na około 8 miesięcy - zależy jakiej wielkości legwana chcesz kupić. Jeśli chodzi o oświetlenie to powinieneś zapewnić legwanowi spektrum światła UV niezbędnego do syntezy witaminy D. Polecam strone www.colisa.com.pl - jest tam duży wybór świetlówek terrarystycznych. Ja używam Narva "Reptilight". Świetlowke lub żarówke zabezpieczasz jakąs siatką aluminiową. Do zabiezpiecznia żarówki może posłużyć sitko. W terra powinna bys świetlówka z UV i żarówka do wygrzewania się. Co do podłoża to masz duży wybór - sam zdecyduj co będzie dla Ciebie lepsze. Dla małych legwanów polecane są kostki kokosowe. Pod podłoże kładziesz mate grzewczą lub kabel grzewczy. W terra dla legwana ważne jest utrzymanie idealnej temperatury. Pamiętaj jeszcze o basenie ogrzewanym np. grzałką akwrystyczną z termostatem. Taka ścianka z kamieniami to dobry pomysł - legwan lubi się wspinać. Od czasu do czasu możesz podać legwanowi jakiegoś świerszcza, chociać nie wszystkie je lubią. Małemu legwanowi jest wskazane podawanie białka. Ja mojemu podaje ugotowane białko z kurzego jajka :)
Pozdrawiam
Leny
1) Dzieki, dzieki, dzieki :)
2) OK. No, 8 miesiecy to super. Chce kupic legwana bardzo mlodego (dlon do nadgarstka :P).
3) Czyli potrzebuje swietlowki (np. Reptilight) i zarowke. Hmm ale zwykla zarowke reflektorek, czy tez specjalna do terrarium? Te specjalne ZAROWKI do terrarium tez chyba daja odpowiednie spektrum? A czy potrzebna jest zarowka NA NOC (ciemna)?
4) Zdecyduje sie chyba na kostki kokosowe, a czesc zrobie plaska (np. ze sztucznej trawy, zeby mial urozmaicenie i nie bylo szaroburo :D)
5) widzialem takie maty grzewcze przyklejane POD TERRARIUM. Chyba sa lepsze od kabli, co? [np. leg takiej nie uszkodzi przypadkiem]. Taka mate umiescic pod basenem (bo moze wtedy nie bedzie koniecznosci zastosowania grzalki akwarystycznej), czy pod podlozem?
6) Apropo scianki, to nie moj pomysl, podpatrzyem i wypytalem jednego gostka, ktory tak ma. Calkiem ladnie to wyglada, a kamienie tak wystaja, ze spokojnie leg moglby sie po tym wspinac). Myslalem jeszcze nad jakoms mala drabinka...
7) JAK UTRZYMAC ODPOWIEDNIA TEMPERATURE ? :((( Przeciez jak wlacze zarowe i mate to moze sie okazac, ze w calym terra jest za goraco :(
Żarówka lustrzanka. Niewiem jak jest z tymi specjalnymi do terrariów, moim zdaniem świetlówka i lustrzanka będą najlepsze. Odpowiednią temperature otrzymasz podłączając sprzęt do termostatu. Zarówka na noc służy przed wszystkim do podgrzania terra w nocy :) czasem też do nocnych obserwacji ale nie w przypadku lega bo wtedy twój podopieczny będzie spał :) Możesz zastosowac mate grzewczą, sprawdź czy bedąc pod basenem utrzymasz odp. temperature wody jeśli nie kup grzałke akwarystyczną.
Pozdrawiam
Leny
Jasne, dzieki :)
A czy potrzebna bedzie mi jeszcze swietlowka UV? I po co? Kiedys przeczytalem, ze warto taka zainstalowac, ale po co to nie pamietam :P
Przecież napisałem w poprzednich postach, że potrzebna jest świetlówka z UV (duzy wybór masz na stronie www.colisa.com.pl) niezbędna jest do syntezy witaminy D
Pozdrawiam
Leny
noradarling
31-07-2011, 05:10
Tak po krótce.
UV niezbędne jest legwanowi do życia. Jeżeli nie zainstalujesz w terrarium
odpowiedniego oświetlenia UV to za kilka miesięcy twój legwan będzie wyglądał jak dzwonnik z Notre Dame. Następnie przestanie jeść a potem
zdechnie.
NIe słuchaj sie tych z KAKADU im wyjątkowo zależy na zysku, wcisneliby ci cały towar jaki mają gdyby tylko mogli. Poza tym cholernie u nich drogo. Żarówki lustrzanki w zupełności wystarczą. Ja terrarium ogrzewam tylko lustrzankami.
a jak radzisz sobie w nocy. Nie spada temp. zbyt mocno. Ja sie troche boje bo lekko sie ochlodzilo i w nocy temp spada do 23stopni,a jak bedzie zima to moze byc problem. Warto kupowac ta lampe nocna Hagena?
Jeśli nie dasz rady z utrzymaniem temperatury to będzie konieczna nocna żarówka. Ja ustawiłem terrarium w pokoju tak, że stoi przy kaloryferze. Więc zimą nie bedzie problemu. Może być nawet za ciepło ;)
Pozdrawiam
Leny
Dzieki :)
Mam nadzieje, ze bedzie dobrze :)
Na poczatek kupie zarowke i swietlowke do terrarium.
CZY W JAKIS SPOSOB MOZNA PRZEDAWKOWAC "PROMIENIE" DLA LEGA?
Zgadza sie, co niektorzy to nie za bałdzo sa kumaci... sam wiedzialem od nich wiecej :) Ale spotkalem sie tez z gostkiem, ktory co nieco wiedzial ;)
W kazdym razie najwiecej sie dowiedzialem od kolesia, ktory jest... szklarzem :D Sam ma w domu terra i w zakladzie :O tez :) On wlasnie mi bedzie robil terrarium.
No, a jezeli chodzi o zarowy to duzo ich jest, za duzo :( Zwykle lustrzanki, lustrzanki do terra na dzien z odpowiednim spektrum, na noc, swietlowki... Za duzy wybor :P
PS: Lega nie bede mial z kakadu :| , a ze sklepu, ktory zajmuje sie gadami od lat (tradycja) :)
Tamperatura u mnie w domu nie spada poniżej 23 stopni, a jak spadnie to sie kominkem dom dogrzewa.
ja Ci moge napisać o robalach tyle, ze jak sądze, kiedy legowi będzie to potrzebne, to zje, a jeśli nie to nie ruszy...mój chyba nie potrzebuje robaków w djecie, bo wcale nie czuje do nich ciągotki i ich nie je :)
i do zwalczania i zapobiegania pasożytom na skórze chyba też nie?
noradarling
01-08-2011, 10:14
Można przedawkować UV ale ty tego nie rób.
Kup świetlówkę dla gadów w sklepie zoologicznym. Taka świetlówka ma "palić się" przez 12h w porze dziennej. W nocy jeżeli masz ciepło w mieszkaniu nie musisz legwanowi dawać jakiegoś specjalnego oświetlenia.
Oczywiście możesz kupić promiennik ciepła i w ten sposób dogrzewać terrarium.
No to pieknie :)
Najpierw bedzie tera, popacze co i jak z temperatura, jak bedzie OK to leg i finito :)
nareszcie ktoś normalnie gada. Ja rozmawiałam z weterynarzem (i to dobrym) i powiedział, że UV daje mało jak nie wcale korzyści, a dużo ryzyka. Niech twój przyszły legwanek wygrzewa się na słońcu jak tylko jest dostępne.
Wielka wielka prośba. Potrzebuję terarium oczywiście jak najtaniej. Mam nawet szkło, ale nie znam nikogo, kto by mi je dobrze skleił i wyszykował. Nie chcę iść do pierwszego lepszego szklarza. Jak możesz do daj mi namiary na twojego znajomego szklarza. Pls.
Pozdrowionka.