Zobacz pełną wersję : Wycinanie w płytach osb! i wentylacja
Jak najłatwiej wyciać otwór ( i czym?) w płycie osb, tak aby sie nie strzepiło przy wycinaniu? chodzi mi o wycięcia w środku płyty, a nie przy krawędzi! chciałbym zamontować wentylacje i od razu pytanko gdzie powinny być np.kratki wentylacyjne? w suficie terra czy moze po bokach? z gory dzięki na info.
No właśnie, mój wcześniejszy post dotyczy podobnych spraw. Wentylację chce zrobić w przedniej ścianie , poniżej otwieranej części, a tylko w jedną boczną ścianke chce wstawić szybę, Co myślicie na ten temat ??
Wentylacja powinna być na dole w którejś sciance i na górze najlepiej po drugiej stronie.
Otwór najłatwiej wyciąć otwornicą - taką przystawką do wiertarki. W sklepie zestaw 3 - 4 róznych kosztuje ok.20 zł. druga metoda to nawiercić otwór, a póżniej wyrzynarka.
czesc
otwory wentylacyjne powinny byc tak ustawione aby byla dobra cyrkulacja powietrza czyli:
-po przeciwnych bokach terra tylko ze jedna otwór ok. 5-10cm (w zależności od wielkości terra) od dna a drugi od góry :)
-z boku i w suficie
-z przodu i w suficie
z boku i w tylnej scianie (należy wtedy pamiętac aby terra nie stało przy scianie bo nie będzie cyrkulacji powietrza :p)
a jeśli chodzi o wycinanie mozna spróbowac zagadac w jakimś zakładzie w ktorym mają wyrzynarki i za pifko miec fajnie wycięte :P
amatorek
28-11-2012, 06:43
ja bym nie robil wentylacji po obu scianach na jednej wysokosci po powoduje to przeciagi ja mam na lewej stronie na gorze i na prawej sciance na dole...
Amatorek, moe jestem ślepy ale chyba nikt nie napisal zeby robic otwory na tej samej wysokosci :/
ja ma wentylacej w jednej sciani i w suficie w wielu ksiazkach pisze aby nie robic po 2 stronach ze wzgledu na przeciagi
dzienx za rady! terra juz mam posklejane itp. a jutro ojciec wezmie z pracy wyrzynarke ( czy cos takiego) i wytnie otwory na kratki wentylacyjne!! teraz zastanawiam sie jaka pompka na wodospad bylaby najlepsza?! naj wiecie to moze cos zaproponujecie!? i dzieki za te odpowiedzi!
amatorek
28-11-2012, 15:57
wiem PaWeL^ ze nikt nic takiego nie pisal ale pisalem to po to zeby nikt takiego czegoś nie zrobil,tak na wszelki wypadek....
nie dokońca to prawda bo otwory wentyl na przeciwległych scianach mogą powodować przewiewy - jest to dopuszczalne ale w wysokich zbiornikach min 1 m