Zobacz pełną wersję : apel
Ludzie no, ja czegoś nie rozumiem. Jeśli ktoś już zadał sobie trud, żeby znaleźć tą stronkę, to chyba nie jest takie skomplikowane zajrzeć do opisów gatunków i poczytać sobie o zwierzaku, który go interesuje. A na forum ciągle pojawiają się pytania w stylu "napiszcie mi cokolwiek o...". Ile razy można kolejnej osobie odpisywać "zajrzyj do opisu"? No ale to drobiazg. Ja podaję w podpisie moje gg, i zawsze chętnie podyskutuję o hodowli, ale na miłość boską, nie mam czasu żeby spędzać godziny w sieci odpisując dzieciakom, które chcą sobie kupić kameleona i mają pytania w stylu "a co kamki jedzą?". No ludzie, weźcie na wstrzymanie! Myślenie nie boli (a może?)!
Miło się rozmawai z ludźmi, którzy mają jakieś pojęcie i chcą wyjaśnić konkretne problemy, ale jak muszę kolejnemu dziesięciolatkowi tłumaczc, że zwierzę to nie zabawka to szlag mnie trafia.
Punkt 5 zasad forum mówi, żeby przed zadaniem pytania przeszukać archiwum, ale chyba nikt tych zasad nie czyta :( Może by to napisać wielkimi czerwonymi literami na stronie głównej?
pozrawiam, lekko sfrustrowana xol
masz racje :P ale sie jeszcze nie spotkalem z takimi pytaniami co jedza kamki hehe faktycznie glupie pytania zadaja. mnie raczej intersuje teraz rozmnazanie pokarmu czyli swierszczy
RMXUS napisał(a):
> mnie
> raczej intersuje teraz rozmnazanie pokarmu czyli swierszczy
>
Czytaj opis i archiwum ;P ;)
A co do tematu to fakt. Coraz czesciej nowi uzytkownicy chcą miec podane wszystko na tacy, nie wykazując nawet odrobiny woli, zeby poszukac samemu informacji na dany temat, a dopiero potem pytac o dane szczegoly.
HARI napisaŁ ;_)
ale chodzi o to ze kurde nie po prostu nie bede szukal gdziesz cholera wie gdzie
jesli pytam to podaj albo stronke albo sie nie odzywaj wogole :-)
Niby masz rację ale opisy są tylko wstępem i faktycznie wielu, chocby podstawowych żeczy nie można w nich znaleźć. Mnie na przykład trafia szlag gdy kolejnej osobie majacej problemy z młodą zbożówką zaleca się przeczytanie opisu....... Faktem jest, że wiele (w niektórych przypadkach do 50% miotu) odmawia jedzenia noworodków i myszy jako takich - opis nie jest w takim wypadku pomocny, przeszukiwanie forum daje zaś jeden efekt: przeczytaj opis...... i tak w koło macieju. Dla kontrastu polecam wizytę na www.cornsnakes.com i sprawdzenie ile jest potencjalnych możliwości karmienia takich sznurowadeł..... tu tej wiedzy nie uswiadczysz. Piszę o zbożówkach bo to mnie akurat interesuje, ale jak sądzę takich przypadków jest więcej. Opisy nie są prawd objawioną i nie zawsze sprawdzają się w praktyce........... Co nie zmienia faktu, że niektóre pytania i mnie zcinają z nóg:)))))) Jeśli więc można apetować to proszę o odpowiedzi w stylu: Przeczytaj opis, a tak na wszelki wypadek to (i tu pada odpowiedź......). Łatwiej będzie wszystkim, a i nerwica mniejsza:)
wiecie co macie calkowita racje ale wezcie pod uwage to ze ci ludzie nie pytaja sie o opisy bo je czytali tylko o rady ktorych w wiekszosci nie ma w tych opisach :)(wasze doswiadczenie ludzie wasze doswiedczenie z tymi gadami)
nie pytam sie przecierz o to jak duze ma byc terra. czy np ile zyje kameleon tylko pytaja sie o to ..... no napewno o co innego :P
pozdrowienia dla wszystkichh
Dlatego napisałam, że nie przeszkadza mi jak ktoś na privie pyta o konkrety, a tylko jak widać, że nie ma o niczym pojęcia i chce żeby mu "powiedzieć ogólnie coś o hodowli..." To samo odnosi się do forum, jak i do pisania maili czy na gg.
A jeśli chodzi "ogólnie" to ja najbardziej lubię: jakie terra dla......:)))))) Ogólnie to faktycznie szlag trafia, ale odruchu: przeczytaj opis niektórzy powinni się jednak pozbyć, bo go nadużywają.
lepiej odpowiadac kilka razy na samo pytanie, niz pozniej czytac ze jakies zwierze zdechlo, bo wlasciciel nie mogl wyjsnic wszystkich swoich watpliwosci. w koncu (chyba) nikt nie zadaje w kolko tych samych pytan dla zabawy. zawsze mozna tylko odpowiadac dla dobra zawierzat, bo o to chyba chodzi na tym forum :)
pozdrawiam
ale przyznaje ze to moze byc irytujace :)
Całkowicie się z tobą zgadzam xol.
Awikularia
03-11-2012, 12:59
Nikt nie zadaje w kolko tych samych pytan.... Mialam kiedys taki wypadek na gg: otwartych 6 okienek i w jednym momencie pojawilo sie identyczne pytanie: czym karmic male ptaszniki? Odeslalam ludzi do opisu, a dwie osoby mi powiedzialy: ode tego jestes, aby udzielac takich odpowiedzi, nie chce mi sie czytac. Nie wspominajac o bluzgach pod moim adresem co poniektorych ludzi, ktorzy chowaja sie za anonimowym netem... Kiedy moge, pomagam, kiedy jest opis, odsylam.
Rzeczywiście. Sporo jest pytań których wyjaśnienie JEST w opisie gatunku. I osoby zadające takie pytania jak najbardziej należy tam kierować. Co innego jeśli tej informacji nie ma w opisie. Należy pokierować te osoby albo na powszechnie znaną stronkę na której jest to opisane, albo do konkretnego listu w archiwum.
Najlepszą radą na te bolączki jest FAQ.
Niestety nie wszytkie działy to posiadają a przygotowanie tego nie jest łatwe...
Wiem coś na ten temat.
Pozdrawiam Świątacznie :)