Zobacz pełną wersję : Świetlówki 38W a Stateczniki do nich.
Witam.
Mam takie pytanie czy uzywa ktoś u siebie świetlówek 38W???
Jeśli tak to niech napisze jaki ma do nich statecznik, najbardziej by mnie interesowaly elektroniczne.
Zgłębiam swoją wiedze w tym temacie i narazie doszedlem do tego ze Philips produkuje taki Stateczniki Elektroniczne HF-Performer 2X38W lub 1X38W, jednakze po konsultaci z Philips Polska okazało sie ze w Polsce się tego nie dostanie...
Oczywiscie Pytanie jest to skierowane do ludzi którzy sami wykonywali swoje oprawy na świetlówki, oraz do jakichs elektryków.. :-)
Pozdrawiam
W sumie jestem zwolennikiem używania stateczników elektronicznych, a nie "klasycznych" - same zalety (poczytaj <a href=http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=1&i=7592&t=7592>http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=1&i=7592&t=7592</a> ten wątek.
Do zestawu świetlówek 2x40W używam statecznika elektronicznego, w tym momencie nie pamiętam producenta (jakiś włoski) i modelu, jutro to dopiszę. Kosztował mnie trochę powyżej 90zl. Philipsa lub Osramu kosztują o kilkadziesiąt % więcej, a parametry pracy mają praktycznie takie same. Co do trwałości i jakości, to jest to wielkie pole do polemiki, gdyż nawet tak wielkie firmy, jak Philips, mają wielkie wpadki - ostatnio ukazała się reklama, w której Philips poleca zwrócić żarówki kompaktowe pewnych typów, gdyż mogą spowodowac nawet pożar (?!?). Przynajmniej się do tego przyznali...
Pozdrawiam
Ale mi własnie chodiz o elektroniczne duzo czytałem na ich temat i chce zamiast zwykłych elektromagnetycznych zastosować elektroniczne tylk omam problem z dodtaniem tych stateczników do 38W świetlówek.
Dzwoniłem po hurtowniach i jeżeli bym chciał to mogą mi sprowadzić 36W 40W jakei tylko che ale o 38W nikt nie słyszał a ja wąłnsie mam 38W świetlówki 105cm długosci
to daj 40 W nic nie powinno sie stac
Dokladnie, mozesz dac 40W i nic sie nie stanie. Swietlowka dostaje tylko w dupe troszke czyli skracasz jej zywot ale i tak po 6-9mc sie wymienia mimo ze swieca:)
Osobiscie mam stary statecznik tylko przyklad) 20W na swietlowce 15W i nic zlego sie nie dzieje.
Hmm, no przecież właśnie pisałem o elektronicznych. Model, którego używam, to Magnetek BBT-236-IS1 - sprzedawca twierdził, że jest to produkt włoski, ale nie jestem tego do końca pewien, być może tylko importowany poprzez Włochy, no ale to już nie jest chyba tak istotne. W każdym bądź razie jest kompletną bzdurą, że hurtownie elektryczne nie mają w swojej ofercie stateczników elektronicznych. W Trójmieście w 3 hurtowniach, w których o nie swego czasu się pytałem, w każdej z nich mogli to bez problemu sprowadzić w ciągu paru dni. Myślę, że podobnie musi być też gdzie indziej, chyba, że są leniwi i mówią, że nie mają, jeśli się bierze pojedyncze sztuki...
Co do dopasowania, to w sumie jeden pies, czy statecznik na 36W lub 40W zastosujesz do świetlówki 40W, 36W, czy 38W. Różnice są na tyle małe, że nie stanowią.
Pozdrawiam
Hurtownie nie miały 38W elektronicznych stateczników, ale juz jest wszystko ok w koncu znalazłem takie stateczniki Włoskiej firmy Tridonic PC 2x38W i jedna hurtownia podieła sie sprowadzić mi dwa takie stateczniki.
rozumiem że do zamówionego statecznika 2*38W zastosujesz 2 swietlówki
Oczywiscie ze podłąnczam dwie świetlówki do jednego statecznika PC 2*38W, jednak narazie nie mam co do czego podłanczac gdyż hurtowia wycofała mi sie ze sprowadzenia tych stateczników, obecnie pertraktuje bezposrednio z firmą Tridonic jednakze ejst to uciążliwe, z wielu powodów a najciekawszy z nich jest taki iż osoba z która konwersuje(przedstawiciel Tridonic na wschodnią europę) twierdzi ze czegos takeigo nie produkują, a ja przecierz na własne oczy widziałem to w ich katalogu... ale tak to juz jest :)