Zobacz pełną wersję : Kameleon
Witam!
Mam prośbę o wszelkie informacje dotyczące hodowli kameleona.Chce kupić wyżej wspomniane zwierzątko i zapewnić mu jak najlepsze warunki abyśmy oboje cieszyli sie swoim towarzystwem:).Słyszałem że są dość trudne w hodowli.Co to znaczy?Czego mam się wystrzegać a na co zwrócic uwagę?Zupełnie nie znam sie na hodowli gadów(mam psy),więc cokolwiek mi napiszecie na ten temat włącznie z "daj sobie spokój to nie dla Ciebie",będzie bardzo cenne.Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Darek
p.s Właśnie zauważyłem że podałem błedny e-mail.Właściwy to wikisodlik@yahoo.com
DAJ SOBIE SPOKOJ JUZ JEDEN ZREZYGNOWAL PO KILKU TYGODNIACH, PRZEJZYJ FORUM ON ZADAWAL PODOBNE PYTANIA, KAMELEON TO NIE JEZTS ZWIERZE NA PIERWSZA JASZCZURKE
Cześć
Arrow,bardzo dziękuję za odpowiedz.Najprawdopodobniej po lekturze forum zrezygnuję jednak z kupna.Nie ma co niepotrzebnie męczyć zwierzątka przez własną ignorancję.Może kiedyś.Tzn. mam na mysli kupno kameleona a nie jego męczenie:)
Czy mógłbyś dać mi ewentualnie swój mail?Mam parę pytań.Nic osobistego:).Mój podałem we wczesniejszym poście.
Darek
jak najedziesz na Autora postu i klikniesz to wlaczy Ci sie Twoj kilent poczty ;)
arrowb@wp.pl
AmazoNKA
01-08-2011, 08:52
arrow przesadzasz :) kameleon przy odpowiedniej teori spokojnie da sie hodowac :) osobiscie znam takie przypadki i kamyki sa piekne zdrowe i duze :)
pozdro.
noradarling
01-08-2011, 09:58
Arrow ma chyba rację!!!
Camele często padają i na pewno nie nadają się dla początkującego terrarysty. Oczywiście zdażają się cuda -ale szkoda raczej zwierzęcia i pieniędzy hodowcy.
Darek kup na początek innego /łatwiejszego/gada -np. węża. Łatwo się
oswajają, nie ma większego problemu z karmieniem i są ładniejsze.
Dzieki nora :):):)
Amazonka, a ja znam przypadki, w których kameleony nie przeżywają miesiąc, poczytaj forum, popytaj ludzi to że kilku osobą udało sie i zaczeli od kameleonow to juz nie powod do tego azeby wszyscy je traktowali jako pierwsze jaszczurki,
kameleon przy odpowiedniej teori spokojnie da sie hodowac :)
a jak on ma ja posiadac jak nigdy nie mial stycznosci z gadami ??
Po raz kolejny dziekuję za odpowiedzi.Wybrałem się wczoraj do sklepu zoologicznego usytuowanego obok naszego(Krakowskiego)ogrodu botanicznego specjalizujacego się w sprzedaży gadów i prowadzonego przez małżeństwo biologów.Porozmawiałem z nimi na temat hodowli gadów i oni także odradzili mi kameleona(Arrow,nie chciałem go kupić:)) wzamian za to polecali gekkona lub ewentualnie legwana ale tego ostatniego już z mniejszym entuzjazmem.
Staram się powaznie podejść do tematu i nie popełnić żadnego błedu.Będę wdzięczny za polecenie mi wartościowej literatury na temat hodowli którejś z wyżej wymienionych jaszczurek.
Darek
witam,
naprawde fajnie, ze podchodzisz do sprawy w ten sposob :):):)
jest to bardzo dojzale, i tak powinien zrobic kazdy przed kupnem pierwszego gada
GRATULUJE!!!