Zobacz pełną wersję : czy silikon moze byc??
Bede sklejal nowiutkie terra, tylko ze do tego chcem uzyc silikonu, moze byc? czy wziasc cos innego ze wzgledu na sklad chemiczny i toksycznosc...
A jak myslisz czym sa sklejane terraria i akwaria? Własnie silikonem. Tylko uzyj akwarystycznego (bez dodatkow grzybobojczych itp.), a nie sanitarnego.
oki postaram sie, bo dostalem wlasnie propozycje otrzymania za darmo terra o wym 20x36x26 (szer, dl ,wys) i tak sadze ze je przyjme zebym sie nie babral w jakies sklejanie , dla ptasznika kedzierzawego w zupelnosci starczy, tak sadze wrazie czego zmienie na wieksze...
Atrax_Rabbit
29-07-2012, 13:07
Powinno wystarczyc.Kupilem sylikon ze sklepu w koleze brazowym i kleilem nim terra i nikomu z podopiecznych sie nie stalo tylko potrzekalem, az wywietrzeje i jest OK
no musi wystarczyc to terra, jak nie to tez kupie silikon, ale czarny :D nie lubie brązu ;]
Atrax_Rabbit
30-07-2012, 02:52
qufello napisał(a):
no musi wystarczyc to terra, jak nie to tez kupie silikon, ale czarny :D nie lubie brązu ;]
Tez nie lubie :), ale to tak strasznie nie widac...:)
teraz wlasnie bede montowal taka nakladke drewniana na terra z podwojna siateczka (wrazie gdyby mial zamiar uciec), pomysly juz mam byle byl material...
Najlepszy jest przeźroczysty klej do szkła( w takich tubach jak silikon), gorzej jest z ceną 19zł; mozna nim sklejac dość pokaźnych rozmiarów akwaria i sie nie rozlatują ale zawsze dla pewnosci najlepiej jast wzmocnic szkło kontrukcją metalową. Na sklejenie 500l terra; poszło mi 3 tubki takiego kleju, tylko wiekszosc pod nierównosci gdyż konstrukcja nie miała zbytnio kątów prostych i musiałem sporo podkładać pod szkło (cóż szklarz to moze ze mnie jest ale spawacz narazie chyba nie za dobry).
Hehe, ale tak sadze ze kupie silikon bo jest tanszy a po drugie to malutkie terrarium , bede musial tylko poslifowac troszke kanty bo bedzie szyba prosto od szklarza juz pocieta ale nie obrabiana...
Nierownosci po spawaniu ramy mozna zeszlifowac na plasko (np. katowka)
Pozdrawiam
NukeIt
NukeIt napisał(a):
Nierownosci po spawaniu ramy mozna zeszlifowac na plasko (np.
katowka)
Ja pisałem o braku kątów prostych a nie o nierownosciach wynikłych ze spawania czyczywiscie wszystkie spawy dokłądnie przeszlifowałem; ale terrarium było tak jakby troche zwichrowane czy cos w tym stylu poprostu nie wszędzie były konty proste i kładac szybę na spód trzymala się ona na 3 rogach a nie na 4 dlatego musiałem podkłądac sporo kleju pod szybę aby leżała dokładnie na wszystkich 4 krawedziach kontownika.
Sorry, zle zrozumialem '^_^
ja tam mam dobrze bo nei musze spawac takich rzeczy :D na takie male terra nie trzeba wzmocnien
talullah
01-08-2012, 13:56
Drogi qufello !
Wymiary terra, które podajesz (20x36x26) wystarczą Ci na 1,5 kędzierzawca. Jemu wystarczy spokojnie 20x30x20. Jest to pajączek naziemny i bardzo spokojny, więc możesz poprzestać na siatce jednowarstwowej (chyba, że chcesz zastosować gazę)
neee gaze raczej nie, hmm jednak bede budowal terra i chyba zrobie jak mowisz 20x30x20
...najlepszy jest silikon przezroczysty...nie kosztuje duzo za duza tubke zaplacilem cos kolo 6 zlotych....co naprawde nie jest az tak duzo...tubka jest w miere duza i bez problemu skleilbys okolo 3-4 takich terra, jedna tubka...narazie i pozdrawiam