Zobacz pełną wersję : Dark Raptor - do Ciebie przyjacielu :D
Silent_Dragon
11-05-2014, 15:22
Witam
Pytanie głownie do Dark Raptora. Co to jest?? Znalazlem to, a raczej przylecialo do mnie na dzialce która leży na mazurach w lesie. Moja Ciocia potraktowała go kapciem, ale nic mu nie jest :)
Co to jest , czym to sie karmi i czy jest pod ochroną ?? Dzieki za pomoc. Na razie siedzi w pudełku i ma kawałek pomidora ale nie je.
Ps. To latało ok. godz. 22:00.
http://www.terrarystyka.boo.pl/zuczek.jpg
Pozdrawiam
Pytanie wprawdzie do Dark Raptora, ale moim zdaniem jest to rohatyniec nosorozec.
Wydaje mi sie ze to Oryctes nasicornis ale niech Dark skorektuje jesli sie myle...
dark jutro bedzie to sie wypowie ale chyba nie ma tu watpliwosci nikt ;) ladny okazik:) jak duzy jest??
Silent_Dragon
11-05-2014, 15:39
Witam
Ma ponad 4 cm długosci bez nog. A co on je?? Jest pod ochroną?? bo w google mało jest :/
Pomidora, ogótka i jabłka nie chce :(
Pozdrawiam
Nie jest pod ochrona, jada prochno drzew- mysle ze generalnie raczej lisciastych, daj mu np. brzoze, chyba to zje- ale nie jestem pewien czy np. akurat brzoze ;)
Dark Raptor
11-05-2014, 16:32
Witam :)
Potwierdzam. Samiec O. nasicornis (ostatnio jest wysyp tego na forum i już nie potrzeba do niego specjalisty :)
Nie jest chroniony. Rozwija się w próchnie drzew liściastych (najlepsze wierzby, topole, dęby). Mogą być też butwiejące liście i trociny (drzew liściastych).
W razie pytań, na necie powinienem być jutro.
Foxtrott
12-05-2014, 10:54
imago też odżywiają się drewnem??
Witam! Ja swoje rochatyńce karmię owocami - bananami, truskawkami, brzoskwinią i jabłkiem. Póki co mają się bardzo dobrze. O ile mi wiadomo próchnem żywią się larwy a dorosłe słodkimi owocami.
pozdrawiam
Crabro
cyclosternum
12-05-2014, 13:23
a ja cos takiego ostatno znalazłem na stacji benzynowej we Wrocławiu ;/ nie wiem co on tam robił :|
Dark Raptor
12-05-2014, 15:01
Dokładnie jak podał Crabro
(pozdrawiam Michała Z jak rozumiem ;-)