Zobacz pełną wersję : Dzikie paprocie w terrarium?
Mam na dzialce paprocie takie jak mozna spotkac w lesie. Czy mogly by nadawac sie do terrariow wilgotnych? Sa dosc duze i ladne ale sluszalem kiedys ze na paprociach siedza kleszcze:/
Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje!
Dawid
Kameleon;)
3City
Anolis1987
01-04-2012, 08:42
NIEEEEE, ogrodowe rośliny nadają sie tylko do ogrodu, a domowe tylko do domu, to żelazna zasada i bardzo niewiele roślin się spod niej wyłamuje. A jeśli chodzi o paprocie to kup gatunki pokojwe bo one nie muszą przechodzić okresu spoczynku... najlepsze będą adiantum i dawalia. Nie kupuj ciemntoki bo ona tam raczej zgnije...
pozdrawiam
ja mam paproć z ogródka w terra z nerodią, straszykami nowogwinejskimi i patyczakiami rogatymi. Wygląda fajnie a owady jej nie jedza. Narazie jest OK choć pewnie na zimę się zmarnuje.
Anolis1987
02-04-2012, 12:45
oj zmarnuje, zmarnuje... lepiej wstaw ją w tedy do ogrodu.
Anolis1987
02-04-2012, 12:46
agam, pamiętaj tylko że duża część krajowych paproci jest cholernie trująca, np. orlica pospolita zawiera duże ilości arszeniku.
Owady tego nie jedzą. Wąż oczywiście też :-)
Anolis1987
03-04-2012, 15:38
jak nie jedzą to o.k. ale na wszelki wypadek wstaw tam zamiast niej nietrującą.
to chyba nie jest żaden trujący gatunek. zresztą szczerze mówiąc to pojęcia nie mam co to...
Anolis1987
05-04-2012, 09:14
hehe, może zdjęcie prześlij to da się rozpoznać, wbrew pozorom gatunki paproci łatwo jest odróżnić.
...a poza tym wiekszosc paproci, epifityczne storczyki i inne roslinki trzymane w domach pochodza z tropikow, i o niebo lepiej przysowuje sie do warunkow terraryjnych (temp, wilgotnosc) niz rosliny krajowe. Druga rzecz- jak wsadzasz do doniczki roslinke gruntowa, to bankowo ugotujesz jej korzenie- na glebokosci 40cm temp. gruntu to jakies 5-8C, a w domiczce?:20C....dlatego takie warunki lepiej znosza rosliny tropikalne...abstrachujac od tego, ze ogrodowe sa wielkie i zimuja...pozdrawiam....
Ps. Black, czemu mi nie wierzysz jak Ci mowie to samo niewirtualnie;)))