PDA

Zobacz pełną wersję : Moje nowe samiczki lampartów :)

Fatum
20-04-2013, 10:42
Moje dwie nowe samiczki Gekona lamparciego tangerine.

http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1534
http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1536
http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1535

Fatum
20-04-2013, 10:52
A tutaj jest jajeczko w trakcie inkubacji, od już dorosłej pary lampartów tangerine.

http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1537

Double
20-04-2013, 14:54
to..jest...tangerine??? :|

daf
20-04-2013, 14:55
Te młode wogóle nie wyglądają na tangerine, a to jajko wygląda mi jakoś dziwnie...na zepsute lub coś w tym stylu. Pozdrawiam!!!
SLIPKNOT or DIE!!!
HODOWLA HUCUŁÓW TO SPORT EKSTREMALNY...

klo85
20-04-2013, 15:17
a ja jedno pytanie po czym poznałes w u tak małych agam płeć :) ??

Fatum
20-04-2013, 15:24
To jest 100% tangerine i widać to bardzo wyraźnie, a jak nie potraficie tego dojżeć to ja już nic na to nie poradze...A jajko nie jest zepsute, jak by było zepsute to bym go tutaj nie pokazywał...Jeżeli chodzi o płeć to poprostu temperatura inkubacji była ustawiona tak, aby wylęgły się same samiczki.

klo85
20-04-2013, 15:50
aha rozumiem

sqqter
20-04-2013, 15:51
hey mam jednego geka lamparciego tez po wykluciu ma forme barwną ghost i jest identyko... Po czym rozpoznać że to tangerine?
pozdro
Sqqter

Fatum
20-04-2013, 16:16
Nigdy nie widziałem młodego odmiany ghost, więc ci nie powiem czym się różni od młodego tangerine. Natomiast jeżeli chodzi o różnice pomiedzy tymi młodymi a standardowymi, to jest ona ewidentna, wstarczy spojrzeć na pierwszą fotke.

U tego gekona po prawej obszary ciała, które normalnie u standardowego tych rozmiarów są czarne u tego są brązowe (normalnie ten brązowy u niego jest troche ciemnieszy, bo na tej fotce jest przed wylinką), u tego z lewej jest podobna sytuacja tylko, że jest ona widoczna tylko na łebku gekonka. Kolor żółty ma też inny odcień niż u standardowego lamparta (u tego po prawej też ma inny odcień tylko tak jak wspomniałem wczesniej, jest on na tej fotce przed wylinką).

pepre
20-04-2013, 16:35
to są tangerine!!!!!???????????????????????????? stary, to jak handlowalem lamparcimi, to wynikałoby ze sprzedawalem same tangerine, i to po 60zl.... ktos niezle w konia cie robi, bo to nie są tangerine.
porownaj ostrosc barw pomaranczy tego hypo tangerine
http://www.rayhine.com/images/0015.jpg
z twoim...

mantid
20-04-2013, 16:37
Czyli inkubujesz na samiczkę....
Ale ześ tego sprzętu nawkładał...
Niech zgadnę higrometr pokazuje 100 % ;)

pepre
20-04-2013, 16:38
tangerine jest najlepiej widoczny wlasnie u mlodzików, pozniej z wylinkami moze wyblaknąc, wyplowiec... ale u maluszków najlepiej widac ostrosc barw...
jezeli fotki na crestedgecko.com nie sa upiekszane, to ich geki sa wzorem barw...
http://www.crestedgecko.com/crestedgecko/images/TangRA1.jpg

Fatum
20-04-2013, 16:41
Jak sam powiedziałeś to jest HYPO tangerine. Te młode mam od zaufanego hodowcy i jestem pewien, że żadnego kitu mi nie wcisnął... Jak chcesz pepre to moge ci podać namiary na tego hodowce i zadzwonisz do niego i się upewnisz, że to są tangerine, a zresztą ty już masz na niego namiary :) .

mantid
20-04-2013, 16:42
no cóż....

pepre
20-04-2013, 16:44
z calym szacunkiem do tego hodowcy, te maluszki jak na moje, daltonistyczne oko na zwykle. hypo natomiast od zwyklego rozni sie nie ostroscia barwy pomaranczowej noworodka, lecz brakiem melaninu, pigmentu czarnego... to nic tu nie ma do rzeczy;/

mantid
20-04-2013, 16:44
Nie chce podwazac zaufania do hodowcy, ale generalnie jak na tangerine to sa faktycznie dosyc słabo pomarańczowe. To co jest na zdjeciu wyglada jak mlode nominalne...

Fatum
20-04-2013, 16:47
No troche tego w tym inkubatorze jest ;))) :
-jeden kabel od termostatu
-drugi kabel od termometru elektronicznego
-zwykły termometr
-no i higrometr
Te higrometry to jakieś lewe sprzedają, na jednym mi pokazywało 70 % w inkubatorze, na innym 65%, a na tym mi pokazuje 90% i choćbym go wsadził do wody to nie bedzie 100% :))).

Mantid jutro jeszcze do ciebie zadzwonie, żeby pogadać o tej olimpiadzie, ok?

Fatum
20-04-2013, 16:52
Mantid chyba się będę musiał do ciebie wybrać i zobaczyć te twoje tangerine, żeby je porównać z moimi.

Dobra jutro zadzwonie do tego hodowcy i zapytam się go co on ma do powiedzenia na ten temat.

mantid
20-04-2013, 17:00
Jak dobrze pojdzie to powinny mi sie wykluc w ciagu kilku dni tangerine, wiec bedziesz mogl porownac... Jajka inkubuja sie juz 39 dni wiec juz najwyzsza pora.

coolary
21-04-2013, 01:45
hmmmm, nie jestem specem od gekonów lampracich ale popieram pepre'go. Widziałem u niego różne formy barwne lampartów, tengerine również.... ich kolorystyka znacznie odbiega od norlanych osobników.....nie chce się kłócić ale moim zdaniem to co jest na Twoich fotkach Fatum to zwykłe geki lamparcie...

coolary
21-04-2013, 01:47
aha......jest jeszcze drugi apekt sprawy. Ty możesz być pewien, że sa to tengerine....ale jeżeli romnożysz i będziesz oferował takie młode jako tengerine....chyba nie bedziesz miał wielu chętych. Zobaczymy za pare dni jak będą wyglądały młode geki Mantida :)

SNAKES
21-04-2013, 03:38
Cześć,

jeśli chodzi o kolorki - popieram po części peprego, mantid'a i coolarego. Jak dla mnie wyglądają trochę jak normalne gekony lamparcie, ale może to być związane ze sposobem robienia zdjęć. Moim zdaniem może to być tangerine, chociaż ze zdjęć nie bardzo na to wygląda.
Sam nie zajmuję się ich hodowlą - po prostu widziałem trochę różnych osobników różnych odmian.

Nie traktuj tego może jak wyroczni - po prostu zobaczymy jak będą wyglądać później, a 100% pewności uzyskasz po ich rozmnożeniu. U gekonów lamparcich stosuje się triki ze zmianą temperatury w trakcie inkubacji, aby uzyskać ładniejsze, bardziej nasycone kolorki. Przy inkubacji "na samiczkę" jest to o wiele trudniejsze. Może dlatego nie wyglądają na pierwszy rzut oka na tangerine.
Ale z tego co mi wiadomo odmiana tangerine u gekonów lamparcich powstała w wyniku wieloletniego chowu selektywnego osobników o określonych kolorach, więc jakiekolwiek "zabrudzenia" po drodze będą wpływać na barwy kolejnych pokoleń.

Osobniki które dotychczas widziałem miały bardziej żywy żółty kolor i wyglądały mniej więcej tak (jako młode):
http://www.pythons.com/lgbaby2.jpg
Więc jeśli w rzeczywistoći wyglądają podobnie, a tylko na zdjęciach są bardziej blade, wszystko jest ok. Po prostu na zdjęciach czasami bardzo trudno jest oddać rzeczywiste kolory i kontrast.

Ale nasuwa się niejako przy okazji mała refleksja dotycząca odmian barwnych. Obecnie jest na nie tak wielka moda, że coraz częściej tworzy się je na siłę. Połączą się dwie plamki - już jest stripe albo motley. Trochę bardziej żółte kolorki wyjdą niż zwykle - już się mówi że to tangerine albo high yellow. Dotyczy to oczywiście nie tylko gekonów - raczej wszystich zwierząt.
Ostatnio dla przykładu pojawiło się w Polsce kilka regiusów które były określane jako "stripe" - co ciekawe ich polska cena to około 120-250zł, gdy cena prawdziwego stripe'a w USA to około 20 000 $ :)
Rzeczywisty stripe wygląda tak:
http://www.bobclark.com/images/animals/ball_striped1.jpg

Po prostu coraz trudniej jest dla przeciętnego terrarysty wyłowić które osobniki są rzeczywiście odmianami barwnymi, a które nie. Wymaga to przede wszystkim sporo czasu od hodowcy - stwierdzenie ze 100% pewnością czy cecha jest dziedziczona wymaga co najmniej 2 pokoleń i możliwości połączenia ze sobą dwóch osobników tej samej formy barwnej - dotyczy to oczywiście cech normalnie dziedziczonych.
W przypadku odmian takich jak tangerine u gekonów, chyba żaden z hodowców na świecie nie gwarantuje barw jakie będzie miał dorosły osobnik.

Pozdrawiam

FRED17
21-04-2013, 05:23
Napewno niejest to tangerine!!A co do ypo tangerin hmm tez nie:) A jeśli chodzi o post SNAKES to moge sie zgodzić co do tych gekonów tylko z jednym może to być odmiana high yellow i aparat tylko w takim przypadku nieuchwycił kolorów inne odmiany widać nawet jak aparat robi słabe fotki!!

FRED17
21-04-2013, 05:24
a może to hetero na tangerin??coś mi sie wydaje i nawet chyba wiem od kogo je masz i rozmawiałem z tym gościem to hetero na tangerin od samicy tangerin a od samca zwykłego!!

Fatum
21-04-2013, 05:37
Rozmawiałem przed chwilą z hodowcą i dziwi się on, jak można stwierdzać u lampartów w tym wieku, jak będą one wygladały już po wybarwieniu się. Tak więc uważam ten temat za zamknięty, a fotki tych gekonów zamieszcze jeszcze na forum już po ich wybarwieniu się. Także kto ma racje okaże się za jakiś czas.

eublepharis m.
21-04-2013, 05:52
Z PELNA ODPOWIEDZIALNOSCIA MOWIE IZ SA TO GEKONY Z MOJEJ HODOWLI!
SPECJALISCI, JAK MANTID, PEPRE ITD. KTORZY NIE UMIEJA ODRÓŻNIC GEKONA TANGERINE OD A L B I N O TANGERINE ( ZDJ. Z CRESTEDGECKO NA KTORYM NOTA BENE POMARANCZOWA LAMPA AZ ODBIJA SIE OD NIBIESKICH KAMIENI ) NIE WZRUSZAJA MNIE. NAUCZONY PRZYKRYM DOSWIADCZENIEM ZE SPRZEDAZY ZWIRZAT W TYM DZIWNYM KRAJU( TO SA JEDNE Z OSTATNICH KOLOROWYCH GEKONOW JAKIE SPRZEDAJE W POLSCE) W KTORYM AZ ROI SIE OD SPECJALISTÓW(SIC!) WYPOWIDAJACYCH SIE NA PODSTAWIE BEZPRAWNIE SCIAGANYCH ZDJEC Z INNYCH HODOWLI(A MOZE BY TAK SWOJE POKAZAC?) FOTOGRAFUJE KAZDA SZTUKE KTORA SPRZEDAJE. MAM PROBLEM Z KOMPUTEREM ALE NAJSZYBCIEJ JAK TO MOZLIWE ZAMIESZCZE ZDJECIA TYCH GEKONOW ZROBIONE TYDZIEN PRZED SPRZEDAZA.
KONRAD

pepre
21-04-2013, 06:44
tangerine albino od nominal tangerine rozni sie brakiem czerni... a nie ostroscia pomaranczy. zreszta tangerine powinien byc bardziej skontrastowany jesli sie na niego patrzy w stosunku do czerni...

pepre
21-04-2013, 06:47
ja juz swoje pokazywalem, a co do bezprawnosci... hmmm, chyba podalem źródlo fotek? pozatym nie sa sciagniete, tylko sa bezposrednio zalinkowane do zrodla... autora fotek;]
nie burz sie tak kondzio:) złosc pieknosci szkodzi;)

FRED17
21-04-2013, 06:51
Fatum to jest 1/4 hetero na tangerin(matka ich to hetero na tangerin a ojciec normal) one bedą miały tylko nieznaczną róznice od normalnych ja z nim rozmawialem mnie też próbował wkrecać to naprawde idzie rozpoznać bez problemowo tak jak mówi pepre widoczne jest brak czerni!!

Fatum
21-04-2013, 07:05
FRED tangerine nie jest cechą recesywną...Zresztą nie widze celu ciągnięcia dalej tej dyskusji, bo i tak nie dojdziemy do porozumienia i tak jak napisałem zamieszcze jeszcze foty tych geków jak już sie wybarwią.

FRED17
21-04-2013, 07:12
to niema znaczenia czy jest cechą recesywną ale geki niebęda normalne zupełnie pewnie będą coś tam małego mialy innego!!Mam zdjęcie samicy od której są te gekony poprostu dałeś sie nabrać bo jej własciciel twierdzi że jego samica to tangerin bo ma leciutki pasek pomarańczowy na ogonie sory ale moje geki też go mają:Dgośc jest poprsotu śmieszny!A powracając do tego że ta cecha niejest receywna to niezmienia fakty że każdy osobnik który gdzieś tam pochodzi od tangerin (nie chodzi mi o bardzo oddalone osobniki) ma coś niepospolitego chodzi właśni o jakiś pasek na ogonie bądź jaśniejszy kolorek na głowie (oczywiście niewszystkie gekony z takimi :znakami" miały przodków jakiejś odmiany)

FRED17
21-04-2013, 07:17
ps:sorki że napisałem że gościu cie wkręcił bo to ty (chyba) mnie próbowałeś wkręcać:]ładna samica tangerin z paseczkiem na ogonie:D A właśnie masz fotki rodziców??Bardzo bym chciał je zobaczyć błagam pokaż je!Czyżbyś kupiłe ta parke od eublepharisa??

Wiadomość zmieniona (06-06-04 14:32)

FRED17
21-04-2013, 08:17
po blizszym zapoznaniu sie z tematem stwierdzam z pełną odpowiedzalnością są to gekony odmiany tangerin!!A niedługo zobaczycie inne ich foty które chyba każdego przekonają!!!Fotki zamieszczone w 1 poście moga doprowadzać do omyłki!!!Zwracam honor!!Tangerin jak nic!!!Szczególnie widac to u wiekszego osobnika

SNAKES
21-04-2013, 08:27
Cześć Konrad!

Wreszcie odezwała się zainteresowana osoba - to przynajmniej rozwiewa wątpliwości.
Jeśli to są młode od Ciebie (albo Twoich gekonów) - po prostu widocznie oświetlenie trochę za bardzo wypaliło kolorki i straciły kontrast.
Widziałem Twoje gekony i na pewno były to tangerine.
Po prostu tak jak napisałem wcześniej - na zdjęciach, zwłaszcza przy wykorzystaniu wbudowanej lampy czasami strasznie trudno oddać rzeczywiste kolorki (dotyczy to o wiele bardziej niektórych form barwnych). Dlatego pewnie fotki Fatum wywołały takie zamieszanie :)

Wracając do fotek - dobre fotki zwierząt to rzeczywiście sztuka, wszystko ma znaczenie, rodzaj światła, kontrast między zwierzęciem a tłem, kierunek oświetlenia etc.

A pokazywanie zdjęć poprzez odnośnik do serwera autora, na którym zdjęcie się znajduje jest jak najbardziej zgodne z wszelkimi ustawami o ochronie praw autorskich na całym chyba świecie.

Pozdrawiam

Fatum
21-04-2013, 08:45
Tutaj są inne fotki tych geków. Ten jaśniejszy przeszedł wylinkę, więc jego kolorki są teraz bardziej wyraźne.

http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1545
http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1544
http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1543
http://www.terrarystyka.com.pl/forum/download.php?id=1542

Na tych fotkach kolorki są chyba wyraźniejsze

eublepharis m.
05-05-2013, 10:26
odsylam do: GEKONY LAMPARCIE TANGERINE CD.

42d3e78f26a4b20d412==