Zobacz pełną wersję : Samica kameleona w pologu
Mam duzy problem z samica kameleona jemenskiego. Od paru tygodni szykowala sie do zlozenia jaj, przestala jesc i pic, zaczela kopac w podlozu. Oslabla, zapadly sie jej oczy, osowiala i stala sie senna. Udalo jej sie zlozyc 15 jaj, ale widac ze ma w brzuchu duzo wiecej. Poradzcie co mozna jeszcze zrobic zeby ja albo wzmocnic albo pomoc jej zlozyc reszte jaj. Nie mam zbyt wielkiej nadziei ze uda sie ja uratowac.
na twoim miejscu udał bym sie do weta czy jaja były zapłodnione czy złożyła sama od siebie ? Wet powinien dać jej coś na wzmocnienie i być może są jakieś masarze albo zamiegi usuwania jaj... sam niewiem mam samice w ciąży ale jescze nie jest tak daleko jak z twoją
Jaja na pewno byly nie zaplodnione. Co do zabiegów usuwania jaj to nie slyszalem zeby choc jeden sie udal wsrod moich znajomych a weterynarze prawdopodobnie nie za bardzo sie na tym znaja. Jestem z Wrocka i nie znam zadnego weta ktoremu chcialbym oddac moje zwierze, chyba ze to pies do szczepienia. ;-(
http://www.terrarium.com.pl/weterynarz/