Zobacz pełną wersję : Wyskakujące rybki
Miał kiedyś Tata mieczyka w akwarium... :) MIeczyk nie lubił taty.... Postanowił skończyć z tym nudnym zyciem w akwarium i wyskoczył... na piwo. Nie trafił jednak do baru, ale za tylną szybę akwa. Tam posiedział troszke, az do sprzatania, kiedy tata zajał sie czescia za akwa. Znalazł tam zmumifikowanego mieczyka. hehe ;)
Kiedy ja zająłem sie akwarytyka miałem podobną historie, ale troszke inna :). Podczas czyszczenia akwarium również wyskoczyła mi ryba (molinezja). Zauważyłem, owszem, że cos teży na podłodze, ale myslełem ze to pies zostawił co nie co, czsami mu sie zdarzy :D. Postanowiłem dokończyć strzątanie akwarium i potem zając sie mniej przyjemną sprawa... dziene było iż zaden nieprzyjemny zapach sie nie ulatniał. Sprzatanie i wymiana wody zajeła mi kilkanascie minut. Po skonczeniu przyjzałem sie temu co leży na ziemi i byłem nieźle zdumiony...BIEDNA RYBKA. Moja pierwsza myśł była taka: gdybym przyjzał sie temu dziesięć minut wczesniej jeszcze by żyła... trudno :)
Mi wyskoczył sum i pies się nim bawił :-) A przy sprzątaniu akwa jedna molinezja sama wskoczyła do wiaderka z woda - widocznie nie lubi siatki :-)
A ja mialem samca mieczyka i znajomy przynisol mi swoje mieczyki (1 samiec i 10 samic) okazalo sie ze temu nowemu mieczykowi nie starczy 14 samic i atakowal mojego i sie lekko wkurzylem wzielem strzykawke + igle nawoz do roslin akwaryjnych no i reszte sie domyslcie co sie stalo nowemu mieczykowi.
Foxtrott
01-06-2012, 12:13
mi głupiki wyskakiwały jak sie termostat popsuł i było 34 st.C :P
Mi gurami wyskoczyly jak wkladalam nowe tlo za akwarium. Nie spodobalo im sie.
Fajne historyjki... A Fryzjer! Ja jak się na rybkę wsciekne to wrzucam do zamarażarki :>>>> HA HA HA HA HA
Terrariko
01-07-2012, 05:22
ja miałem coś innego kupiłlem sobie żółwia dość dużego i brakło mi na akwarium. Poszłem do domu po gotówkęwzięłem żółwia i poszłem. W domu nie miałem gdziego dać to wpuściłem do rybek i poszłem po akwa dla żółwia. Jak przyszłem to pływały tylko szkielety rybek a żółw był tak najedzony że nie jadł dwa dni.!
KORSAKOW
20-07-2012, 10:20
eee ludzie czy wy nie macie szyb nakrywowych ? pokryw, oświetlenia w akwa?
A co do kilku dr Mengele których tu widze, informuje że jeśli juz musicie zabić rybkę (np: chorą, pokaleczoną) to bradziej humanitarnym sposobem jest wrzucenie jej do 20% rotworu alkocholu etylowego (50% roztwór wódki)
JakubikF
20-07-2012, 13:30
Co do uśmiercania... wsadzanie ryby do zamrażarki też jest humanitarne (moim zdaniem), ponieważ ryby po prostu zasypiają kiedy temperatura gwałtomnie spadnie. A z tym alkoholem....hmmm możesz mi wytłumaczyć jego działanie na rybę?
KORSAKOW
26-07-2012, 09:15
co do działnmia alkoholu to czytałem kiedyś o tym że jest to najbardziej humanitarny sposób na uśmiercenie rybek (sprawdzałem niestety - faktycznie szybka i spokojna śmierć) a co do zamrażarki to faktycznie krystalizujący się lód w komórkach zwierzaka musi mu przeysparzać super doznań
najbardziej popularnym sposobem jest wrzzucanie do kibelka :P
A mi wyskoczył sum i znalazłem go w innym pokoju pod szafą ledwo żywego.
Właśnie, kibel the best;)
Kiedyś jak jesscze nie miałam pojęcia o akwarystyce kupiłam sobie skalara. PO paru dniach do skalara dokupiłam dwie ŻAŁOBNICZKI, na drugi dzień skalar miał troche "poobskubywane" płetwy grzbietowe. Zignorowałam to. Po 3 dniach biedak został obskubany chyba zabardzo i zdechł. Potem zauważyłam że moje dwie żałobniczki też mają poobskubywane płetwy. Skubały się na wzajem. Po tygodniu jedna rybka zdechła, a drugą żywcem spuściłam w kiblu. Wiem, ze to był mój błąd dając do jednego akwa żałobniczki i skalara, ale no cóż, byłam mała i głupia...
A ten sposób z alkoholem, to jakbyście sie czuli jakby się wam do oczy takie coś dostało? Pewnie by cholernie szczy0pało, rybki czują to samo, tylko bardziej
pozdro
ALE WY JESTEŚCIE OKROPNI !!! kurcze wogóle bez serca! to że ryba jest mniejsza to nie znaczy że jest głupia i mniej czuje! czytałam na ten temat... skóra ryby jest tak delikatna jak ludzkie oko! kurde normalnie mi sie żygać chce jak to czytam jak wy tak możecie o tym mówić tak z czystym sumieniem?