Zobacz pełną wersję : Jakie gady w takim terrarium?
Mam w posiadaniu zbiornik w pelni ze szkla o wymiarach 120/60/100
I zastanawiam sie jakie gady oglbym tam chodowac. Czekam na wasze pomysly co do tego jakie gady moglbym chodowac w tym terrarium.
Dzieki za odpowiedzi
Klunek
Anolis1987
03-01-2012, 14:13
Wybór gatunków do hoowli w takim terra jest praktycznie nieograniczony. Mógłbyś hodować tam anolisy, rzekotki, kumaki, gekony, agę, felsumy, żaby, itd. Ale jeśli hodzi ci o coś konkretnego to tak:
wklej szybkę z przodu tak aby po podziale mniejszy na wodę kawałek zajmował 1/3 pow. terra, wysokość tej szybki powinna wynosić 15cm lub więcej.
na środku posadź dracenę dermeńską, a z tyłu chamedoreę, marantę, syngonium, oplątwy, guzmanie i skrytokwiaty. W części wodnej zainstaluj grzałkę, filtr i osadź jakieś wodne kwiaty (anubias, wgłąbka).
w tak urządzonym terra możesz trzymać razem kilka anolisów (jeden samiec i 2-3 samice), kilka rzekotek zielonych, karliki i kumaki dalekowschodnie.
Dracena deremeńska jest niezbędna gdyż jak wynika z moich obserwacji anolisy i rzekotki uwielbjają na niej spać.
Wiesław Pyć
04-01-2012, 10:21
Witam.
Ja proponuje na początek jakiegoś węża, np. Zbozowego(Elaphe guttata), Smugowego(Elaphe obsoleta), Chinskiego(Elaphe taeniura) lub Pytona królewskiego(Python regius). Proponuje ci, zebys to sobie przeczytal:
http://terrarium.com.pl/artykuly/dlapoczatkujacych.php?id=3
http://terrarium.com.pl/artykuly/dlapoczatkujacych.php?id=2
Dzieki za wszystkie rady (nie jestem wcale poczatkujacy ale po prostu ciekawy bylem czy podsuniecie mi jakies nowe pomysly) Juz wczesniej myslalem o tym zeby chodowac tam boa dusiciela ale niestety moi wspoldomownicy sie nie zgadzaja, wiec rozwazam rozne wersje z jaszczurkami i plazami. Czekam na dalsze propozycje
agama brodata lub błotna, jeśli przytulny wąż to lancetogłów mleczny
No wlasnie myslalem nad agama brodta ale to terrarium ma wysokosc ponad 100cm wiec duzo przystrzeni by sie marnowalo. A co do agamy blotnej to niely pomysl. Macie moze jakies doswiedczenie z czym moglbym polaczyc agame blotna?
**MARTA*
05-01-2012, 05:10
a może jakieś węże
Proponuję zgłosić się do alicji to szpec od brodaczy
Prawda ! Dobry SZpec ! ;)
Pozdrawiam
Leny
tak ale mu codzi o błatną a nie brodata .
Moze chcesz kameleona jemenskiego
...:James:...
09-01-2012, 02:12
Ja hoduję a.błotną o tym zwierzaku mozna mówić wiecznie więc proponuję rozmowę na gadu-gadu :)
pozdrofka
James
Chetnie pogadam moj nr gg to: 1519057 a tak wogole to mam takie pytania
1. Jak czesto karmisz swoja agame czym i mniej wiecej ile ona zjada
2. Masz jedna agame czy parke? Zastanawiam sie jaki uklad jest kozystniejszy
3. Czy agamy maja duza sile destrukcyja? Chodzi mi o to czy czesto demoluja rosliny w terrarium itp.
4. Masz samca czy samice? Czy poszczegolne płci roznia sie charakterem.
Pozdrawia,
klunek