PDA

Zobacz pełną wersję : dla poczatkujacego

etina
02-01-2014, 11:06
Witam jakiego straszyka polecacie dla poczatkujacego???
taki zeby mozna go bylo wziasc na reka czasem......

M.I.R.A.S.
02-01-2014, 11:19
prawie wszystkie straszyki :)

etina
02-01-2014, 11:34
czy australijski moglby byc???
i czy ktos ma takie na sprzedaz z okolic Rudy Ślaskiej.....???

M.I.R.A.S.
02-01-2014, 11:40
Austarlijskie mogą być jak najbardziej.

bysiu
02-01-2014, 11:51
Wydaje mi się, że bardzo dobry na początek może być straszyk rogaty(Areaton asperrimus)

etina
02-01-2014, 11:56
a macie moze zdjecie straszyka rogatego?? i jakis opis??? bo patyczki rogate to wiem ze sa ale o straszykach rogatych nie slyszaalam....

algirdas
02-01-2014, 12:18
http://www.phasmes.com/nos_phasmes.php?page=2

Opis niestety po francusku - ale fotki są... :) Moim zdaniem nie jest to klopotliwy straszyk, od patyczaków różni się może tylko wygladem i rozmnażaniem się płciowym. Sam hoduję... :)

Sungaya
02-01-2014, 14:32
Sungaya inexpectata jest super. Dosyć łatwo się hoduje, można wziaść na rękę i rozmnaża się partenogenetycznie, więc jeden straszyk starczy na rozpoczęcie hodowli.

Sungaya

M.I.R.A.S.
02-01-2014, 14:40
Polecam starszyki rogate :) sam jestm zadowolony z ich hodowli, a opis jest na www.phasmids.prv.pl .

PS mam na sprzedaż .

Saurus
02-01-2014, 14:47
ja polecam zdecydowanie nowogwinejskie- sa (moim zdaniem ;) ) piekne, latwe w hodowli- przetrwaja nawet dosc mocne zaniedbanie, jedza wszystko bez problemu ( u mnie wcinaja bluszcz jak nie ma jezyny i maja sie swietnie) , rosna, duze, szybko i mozna wziac na reke.
Tak wyglada moja dorosla samica, ma 13-14 cm dlugosci:
http://saurusss.w.interia.pl/eurycantha_calcarata.JPG

Saurus
02-01-2014, 14:49
aha no i rozmnazaja sie rowniez przez partenogeneze (dzieworództwo), co polecam bo samce maja spory kolec na ostatniej parze odnozy i jak go zacisna na rece moze byc nieprzyjemne. Samice nie sa w zaden sposob szkodliwe ;)

garo
02-01-2014, 17:09
kazdego mopzna wziasc czasem a nawet i codziennie przecies nikt ci nie zabroni :)

a na poczatek to polecam Neochirasea Maerens jest odpowiedni.
(straszyk kolczasty)

garo

etina
03-01-2014, 00:27
a co do tego Sungaya inexpectata (zaciekawil mnie wygladem) to jak zniesie jajeczka to mozna je zostawic w terrarium??? nie zalezy mi zabardzo zeby cos sie wyklulo ale jak juz sie wykluje to ok. a ile trwa rozoj Sungaya inexpectata od momentu wyklucia do momentu smierci?? tak okolo.....

Marek69
03-01-2014, 15:46
Sungaya inexpectata żyje około roku to znaczy od wyklucia do dorosłej formy to około pół roku i tyle samo żyje dorosła forma. Polecam dośc łatwe w hodowli, ale polecałbym ci tez australijsiego duzy iładny straszyk i tez rozmnaza się prtogenetcznie a co do jajajek składa w pisku albo miwszanka piasku z torfem niestety musi miec takie podłoże jak bedzie gotowy do rozmnażania.Mam i sungaye i młode australijskie jakby cię interesowały.

DZIUREK
03-01-2014, 18:11
Mimo wszytsko polecałbym Ci Srtraszyki rogate - prosztszego w hodowli straszyka i tak wytrzymałego chyba nie ma. Poza tym jeśli miedszkasz w Rudzie Śląskiej to masz do mnie nie daleko ( Chorzów ) więc jeśli byś chciała je to daj znać bo mam ich trochę :)) Australianów też coś się może znajdzie. A u fotka przykładowego Aretaonka:

DZIUREK
03-01-2014, 18:13
No tak fotka się nie pokazała ale za to jest w załączniku i tu też jedną dodam :))

etina
04-01-2014, 01:43
ja chetnie bym wziela sungaye ale jest dos kawalek do Ciebie....a nie chcialabym wysylka....balabym sie ze malenstwu sie cos stanie.......

etina
04-01-2014, 05:37
a czy do jedzenia Sungaya inexpectata moge dac taka roze miniaturowa??
jest w doniczkach i ma delikatne listki,dalabym ja do terra i mialby stale swierzy pokarm......

Marek69
04-01-2014, 08:19
nie wiem moje jedza jeżynę ale z różą podobno nie ma problemu.Sungaje mam juz prawie dorosłe tak że to nie takie maluchy

kleo
10-01-2014, 14:57
Moim pierwszym straszykiem był (i jest :) straszyk rogaty. Uważam że jest prosty w hodowli, nie ma z nim większych problemów... Można je brać na ręcę, one same są do tego chętne :) Ogólnie bardzo miłe owady :)

Grochu
12-01-2014, 11:04
co do straszyków rogatych - tutaqj występuje mały problem, bo samica możę nie przejśc ostatniej wylinki i paść, jeśli nie zachowa się odpowiednio wysokiej wilgotności!

DZIUREK
12-01-2014, 12:35
Grochu żaden straszyk ( ośmielę się rozszerzyć że nawet prawie żaden owad) nie przejdzie wylinki bez odpowiedniej wilgotności i to niezależnie od płci ale żeby Aretaon wylinki nie przeszedł trzeba się serio postarać lub być baaaaaaaaardzo zdolnym :)

Grochu
13-01-2014, 15:11
chyba nie zrozumiałes o co mi chodzi (-:

mówię o tym, zę samica do przejścia ostatniej wylinkki potrzebuje wyższej wilgotności, niż normalnie, mimo, że do pozostałych wystarcza normalna, 70% wilgotność.

oprócz tego u tego gautnku zachodzą spore różnice we wzroście między płciami, przez co mozę być problem z synchronizowaniem samca i samicy i w konsekwencji z rozmnoeniem.

DZIUREK
13-01-2014, 17:54
TAk jak u większości znanych mi straszyków samiec dojrzewa szybciej ale biorąc pod uwagę długość życia tego gatunku wydaje mi się że nie stanowi to większego problemu. Poza tym zawsze można dobrać np o 2 wylinki starsze samice od samców ( a jest z czego wybierać bo młodych Aretaonów jest jeszcze u mnie ponad 100 szt :) .

PilotHawk
14-01-2014, 01:50
Najlepszy byłby według mnie Carausius morosus (Patyczak Indyjski) jest duży ma 8cm i w każdej chwili możesz go wziąć na ręce. Nieco większy jest patyczak rogaty (Medauroidea extradentata) osiąga nawet 12cm tyle co moja największa modlicha.

42d3e78f26a4b20d412==