Zobacz pełną wersję : mimikra i mimetyzm
właśnie pisze prace o tych zjawiskach wśród owadów, ryb, płazów i gadów. musze mieć kilka przykładzikow każdego gatunku i do mimikry i mimetyzmu. szukam i szukam,ale za bardzo niewiem gdzie i jak, żeby było tego dużo, help me!!
M.I.R.A.S.
10-12-2013, 09:40
Ja proponowałbym Liśćce są przepiękne i chyba są mistrzami w mimikrze. Gatunki o których powinnaś coś znaleźć to phyllium celebicum, phyllium bioculatum.
Dark Raptor
10-12-2013, 11:59
Hmmm ale też zależy jaki typ mimikry :-)
Tu dla przykładu mimikra Batesowska (od badacza Batesa):
Motyl przeziernik osowiec (Aegeria apiformis) i chrząszcz paśnik niszczyciel (Plagionotus detritus) udają osę.
Klasyczna mimikra Mullerowska (od Mullera):
Wspomniany szerszeń (Vespa crabro) - czarno-żółte pasy, motyle kraśniki (Zygaena) - czerwono-czarne (mają cyjanek w ciele), wiele kolorowo ubarwionych gąsienic, chrząszcze grabarze (Nicrophorus) pomarańczowo-czarne pasy (wyjątkowo śmierdzące i niesmaczne)...
Podobnie działają tzw. "wielkie oczy" na skrzydłach motyli i modliszek, na ciałach niektórych gąsienic zawisaków.
Z klasycznego mimetyzmu: chrząszcz krytoryjek olchowy (Cryptorhynchus lapathi) udaje ptasią kupę :D
Praktycznie wszystkie patyczaki i straszyki. Chzrąszcz omrzel piaskowy (Opatrum sabulosum) udaje grudkę ziemi. Ćmy i motyle dzienne (zwłaszcza ze złożonymi skrzydłami), udają kawałki kory, czasem uschnięte liście
W zasadzie można siedzieć i wymieniać.
Co do ryb mimetyzm: szczupak - świetne paskowane maskowanie, nie zobaczysz go wśród roślin. Podobnie kolorowe ryby z raf koralowych. Żabnice, płaszczki itp.
Mimikra: np. żaglice.
Płazy. Mimetyzm: ropucha zielona i szara.
Mimikra: zapewne drzewołazy.
Gady. Mimetyzm: większość jaszczurek np. pustynne i jakieś nadrzewne.
Mimikra: Węże morskie, helodermy.
Powodzenia w szukaniu dalszych :-)
Flądra jakoś tak upodabnia się do podłoża. Jest taki australijski ptak (żabodziób), który cały dzień siedzi na drzewie z dziobem wyciągniętym do góry i udaje wyschniętą gałąź. Szkaradnice (takie ryby) jak się nie ruszają, to właściwie nie da się ich odróżnić od kamienia.
Sungaya
wspomne tlyko u gadów:
wąż koralowy i pseudokoralowy, pseudokoralowy udaje jadowitego koralowego (-:
ja niestety nie mam na ten temat i nie moge ci pomoc ale sprobuj w google tam wszystko zazwyczaj sie znajduje.
garo
wwiększość jak nie wszystkie gatunki straszyków( liścce do lisci, patyczaki do patykow, straszyki do kory drzewa) do tego wiele modliszek jak paradoxa czy creoboter. zwierząt takich sa setki tysięcy i nie trzeba daleko szukać. dasz sobie rade
Liśce i mimikra? CHyba gdyby uznać ze Np. P. celebicum stara sie upodobnic do P. bioculatum to tak;-) Mimezja, lub mimetyzm! A mimikra to jest upodabnianie się jednago gatunku zwierzecia do innego gatunku zwierzecia
Polecam zajrzec do Encyklopedii Biologicznej wyd. Opres, jest tam sporo o mimikrze, mymienione sa jej rodzaje i przykłady też są.
PilotHawk
14-01-2014, 02:11
Ja sądzę że modliszki z gatunków Hymenopodidae i Emphusidae. Te piersze dobrze robią zjawisko mimetyzmu a te drugie mimikry.