Zobacz pełną wersję : Inkubator
Zrobiłem inkubator z butelki. mam tam 30 jajeczek!! ale neiwiem jak regulować wilgość jakie warunki muszą być spełnione żeby ją na maxa dostarczyć!! mam zakrędke zakręconą ale woda nieskrapkla sie!!!!!!!!!!!!!!!!!! POMÓŻCIE
Jak chcesz możesz wsadzić grzałkę akwarystyczną i przez to podwyższyć wilgotność.
Można wstawić też inkubator do pustego akwarium i w nim obok ustawić jakąś miseczke z grzałką, najlepiej podpiętą do termoregulatora. Ja tak zrpobiłem, wstawilem jeszcze do akwa higrometr i jest lux.
Pingwingugu5
06-05-2013, 07:53
Ja mam ok 40 jajek i to w ikubatorku z pudełka po wykałaczkach!!! Żeby było wilgotno poćiągnołem od gazy do wody niteczkę i gotowe . Gaza na której leżą jajeczka jest zawsze wilgotna!! Dodatkowo wsadziłem to to akwarium (inkubator jest otwarty) więc mam dwa w jednym : inkubator i nawilżacz powietrza do akwarium. Zrób tak jak ja!! Uważam że te olbrzymie inkubatory z butelek są niefunkcjonalne dla mniejszych chodowców!! Do churtowej inkubacjii tak ale nie dla 100-150 jajek (tyle gdzieś się mieści w moim inkubatorku micro ;).
Tak, zrób taki inkubator, jaki ma Pingwingugu5, a wszystkie jaja niebawem pokryją Ci się pleśnią.
Można zrobić inkubator taki jak na phasmodea tyle, ze nie z 5 litrowej lecz 1,5 butelki.