Zobacz pełną wersję : zastygły
heh wiem ze patyczaki sa mało ruchliwe ale ze az tak ?? od wczoraj sie prawie wogole nie ruszyły..
normalka. jeski nie są niepokojone, lub nie szukaja pokarmu, to mogą siedzieć tak w nieskończonośc
WaRiaT_1986
23-02-2013, 03:47
Normalka. U mnie jest to samo z straszykami. Wiszą nieruchomo przez cały dzien a wieczorem tylko sie ruszy żeby poskubać liścia.
Najczęściej po nocnym szukaniu pokarmu patyczaki wracają na to samo miejsce. Sugerowałbym się raczej tym, czy pokarm znika.
Witam:)
U mnie patyczaki tez zastygnięte:)
Co innego z str. australijskimi te to skubane bardzo ruchliwe:)
Katapleksja? Albo jakos tak, cos katapleksopodobnego, jest to stan odretwienia w ktorym owady sa niewrazliwe na dotyk i calkowicie nieruchome
Katalepsja. Straszyk wpada w stan katalepsji będąc w stanie zagrożenia można z nim robić co sie chce oczywiście występuje to także u motyli i innych.
Lecz gdy straszyk cały dzień się nie rusza to nie jest to katalepsja lecz normalne zachowanie.
Witam:)
Hm nigdy nie zaobserwowałem u moich str. australijskich katalepsji.
Jak mzona ja wywołać??
Mimi, a mi sie wydaje ze wpadaja w taki stan podczas dnia...?
Podczas dnia możesz np. je dotknąć i sobie pójda:) oczywiście chyba ze sie tym, nie zestresuja.
Łatwo wprowadzi w stan katalepsji np. skrzydlate próbując zmusic je do lotu itp:) ale po chwili rozkładaja nogi i biegna dalej.