Zobacz pełną wersję : odwłok patyczaka..... narośl WEJDŹ TU!!! 3 patyki mi zdechły
cześć! Nazywam się Sebastian i mam pytanie: na odwłokach moich prawie dorosłych patyczaków pojawiła się jakaś jasno zielona, galaretowata narośl. Znajduje sią na końcu odwłoka i całkowicie blokujje ujście odbytu (prawdopodobniee z niego wyrasta). 2 patyczaki mi już zdechły. Po rozcięciu tej narośli wypływa najpierw zielonkawy płyn, potem (po ściśnięciu odwłoku) pojawia się coś żółto pomarańczowego (jest tego trochę więcej niż główka od szpilki) a później pojawia się biała maź która we nici. POMCY jak chcesz mogę wysłać zdjęcia tej narośli. Błagam bo wszystkie oprócz 2 patyków to mają........
zboczek0700
19-02-2013, 12:49
Wyśli mi zdjęcie tego patyczaka z tym odwłokiem bo chba się domyślam co to jest
Prześlij mi zdjęcia na maila:
jacaold@wp.pl
Według mnei to sprawa z układem wydalniczym (ew. pokarmowym). Niestety nie znam przyczyny, ani sposobu jak tego uniknąć. Być może sprawę rozwiąże dokładne płukanie liści jeżyn przed ich podaniem patyczakom... To tylko teoria.
No więc po obejrzeniu fotek stwierdzam, że jest to wada rozwojowa układu rozrodczego. Tym samym oświadczam, że z tych patyczaków już nic nie będzie, nie będą w stanie składać jajek. Miałek parokrotnie takie przypadki u patyczaków indyjskich.