Zobacz pełną wersję : patyczaki kanibale???
Foxtrott
06-05-2012, 10:54
u mojej kumpeli hodującej patyczki indyjskie większe patyczaki obgryzają nogi mnejszym.
czemu tak sie dzieje????
u mnie cigdy nic takiego nie miało miejsca.
mają mało pokarmu a jak mają pod dostatkiem to im nie odpowiada albo poprostu jest za duża różnica wiekowa...
--->Mimi<---
07-05-2012, 15:32
Możliwe tez że nie lubia tego pokarmu co im podaje. Różnica wiekowa raczej nie u mnie nigdy starsze nie podgryzaly mlodszych.
Albo możliwe że też im się pić chce......
Są głupie tak jak więkrzoś owadów nie rozróżniają innych owadów od jedzenia ale może włąśnie być to związane z brakiem pożywienia lub małym terra, w przyrodzie siędzą na liściach które jedzą i jak zgłodnieją to je zjadają, w niewoli jeśli mają małe terra to siędzą jeden na drugim i jędzą to co jest obok, a jeśli nie mają porzywienia to jedzą to naco natrafią (oczywiście jeśli da się to pogryść). Trzeba sobie po prostu powiedzieć "są głupie", np: mój straszyk australijski raz obgrzyzał sobie własną nogę, ale sybko się zoriętował i nic mu się nie stało, albo obgryzał pień, chociasz miał pełno jedzenia wokół. :)
Ciekawy tok rozumowania :)
Nie ciekawy :[. W naturze nie występują w takim zagęszczeniu i trafiają na siebie tak często. POwodem (moim zdaniem) jest jedynie za małe terra. Kanibalizm występuje przeciez również u świerszczy domowych, ale dlatego, ze zyją one w terrariach w olbrzymimi zagęszczeniu.
Następny przykład: wylęg np ryb żyworodnych gdy jest go za duzo również się zjada. I do tego wieksze zjadaja mniejsze. Dzieje sie tak również dlatego, ze wiekszy jest lepiej przystosowany, rośnie szybciej i zjadajać mniajszą rybkę eliminuje ze środowiska osobniki, które mogłyby dalej przenosić te "złe" geny powodujące np. "wolniejsze rośniecie" (czyli mniej pszystosowane ryby).