Zobacz pełną wersję : Podłoże dla straszyków nowogwilejskich
DawidWojo
02-02-2012, 13:23
Witam wszystkich mam problema a mianowicie czy moge jak podłoze dla straszyków nowogwilejskich uzyć samego piasku??Słyszałem ze ziarenka piasku mogą uszkodzić skorupke.
Odradzam uzycie samego piasku chorion jaj jest bardzo twardy tak wiec ziarenka piasku im nie zagrożą.Radzę kupić torf w ogrodniczym który nalezało by wyprazyc lub zmrozić, swietnie sie nadaje jako podłoże dla Eurycantha,ja za 10 liltrow zaplaciłem pare miesiecy temu 4 zł.Dla imago najlepsza grubośc podłoża w którym samica bedzie składać jaja to ok 8cm
Pozdrawiam
Rafał
DawidWojo
03-02-2012, 00:54
Ja se takiego pantenta z tym piaskiem wymyśliłem że jak już jajca będą i kupska to piasek przez sitko, jajca i kupy zostają a piaseczek jest czyściutki:)
Co wy na to??
Próbowałem tak, ale aby taka operacja sie powiodła, piasek musi być suchy, czyli nic z tego (wilgotnego piasku/drobnego żwirku nie przesiejesz).
DawidWojo
03-02-2012, 05:25
hehe ale jak ja ten cały piasek usune z tera to rozzsypie go na blache albo do jakiegos pojemnika o sporych wymiarach to piaseczek w max godzine sie wususzy i na sitko hehe.Co wy na to??
Trochę ryzykowne...
Upieczesz na blaszce piasek, kupki i male owady w jajeczkach. ;)
Nadal twierdzę, że ziarenka piasku mogą uszkodzić skorupkę jaja. Może to ryzyko jest mniejsze w przypadku nowogwinejskich niż peruwiańskich, ale mimo wszystko chyba lepiej stosować włókninę kokosową.
Naprawdę nie ma problemu z wyszukaniam jajeczek. Są duże i łatwo je znaleźć. Porównując wyciąganie jajek skrzydlatego z włókniny, wyszukiwanie jajeczek nowogwinejskiego to czysta przyjemność.
DawidWojo
03-02-2012, 09:28
Kurcze teraz przestudiowałem całego opisa tego straszyka i złapałem sie za głowe, myślałem ze jego jajca sa takie jak patyczaków a tu jajco prawie 1cm ale juz jest za puzno bo juz zrobiłem podłoże z piasku:)
Ale jestem dobrej mysli ze wszystko będzie ok i jajca sie nie uszkodzą.:)
Włóknina i torf jest odpowiedni! ,piasku możesz uzyc jako domieszki do torfu.Skoro uparłes sie na ten piasek niech ci bedzie ja samego piasku bym nie użył....
Pozdrawiam
Rafał