Zobacz pełną wersję : Karmienie straszyka
Mam problem. Zakładam hodowlę straszyka Neohirasea maerens. Podobno żywi sie liśćmi jeżyny, dębu, truskawki i róży. Ale czym karmić owady zimą? Skąd wziąć pokarm?
Pewien gatunek jeżyny jest zimozielony, podobnie nie gubią na zimę liści truskawki, a są też pewne odmiany róży ogrodowej, które są częściowo zimozielone. Od biedy możesz jeszcze teraz sporządzić na zimę mrożonki - np. liście dębu.
ja tylko dodam, ze w kwaiciarni mozna dostac liscie rozy, ktore i tak sa wyrzucane, takze przewaznie daja za darmo
tak, i jeszcze pryskane sa blyszczykami, farbkami, lakieram hm.........same pysznosci
z doświadczenia wiem, że straszykowi kolczastemu nie szkodzi sałata (która może być zabójcza dla innych gatunków). Sałatę dość łatwo kupić - nawet w zimie.
Oczywiście nic nie zastąpi soczystego listka jeżyny... ;)
Albo posadź se jakąs roslinke pooki czas, ja mam w domu bluszcz. Posadziłem go rok temu i jush jest bardzo duzy. :)
Ale czy ten gatunek żywi się czymś, co można posadzić w domu(np. bluszczem) ???
Karmiac patyczaki jerzynami zawsze po przyniesieniu ich z podworka wkladam do slojika z woda. I tak samo z terra. Jak patyki zjedza wszystko wywalam lodygi. A ostatnio zauwarzylem ze te lodygi puszczaja mlode pedy. Nie wiem jak szybko to bedzie roslo ale zawsze cos:)
Pozdrawiam!
Dawid
3City
Jesienia mozesz podawac liscie orzecha - dosc dluga pozostaja zielone nawet do listopada.
Kolczaki tez dobrze wcinaja bluszcz tylko trzeba je przywyczaic.
Salate itp odradzam.